Foto: Osebni arhiv
Profile picture for user Ziva Brecelj Živa M. Brecelj
Ustvarjeno dne
Sob, 29.5.2021 07:40

Dada Jerovšek je ena tistih Ljubljančank, ki oblikuje kulinarično ponudbo v mestu. Svoje slastne zgodbe Kaval Groupa je zgradila na najlepših točkah mesta, ki so postale njeni najljubši kotički. Pravi, da je rada ljubljančanka, in vedno, ko hiti po mestu, ji pogled uhaja na čudovita pročelja mestnih stavb, dih jemajoč grajski grič in številne zelene objeme mesta. 

1. Ljubljanski grad

Ljubljanski grad mi je ljub že od gimnazijskih let, ko smo z Gimnazije Poljane skoraj vsak dan hodili po grajskih potkah. Tja smo v vsakem vremenu hodili med urami telovadbe, s profesorjem filozofije Valterjem smo posedali na zelenici in modrovali o življenju. In prav tam sedaj skupaj z Ljubljanskim gradom razvajamo goste na čarobni Strelčevi večerji.

Med urami angleške konverzacije smo tja vodili profesorico angleščine in ji ponosno razkazovali našo Ljubljano z vseh strani. Če bi mi kdo takrat rekel, da bom na Ljubljanskem gradu soustvarjala kulinarične zgodbe z našo restavracijo Strelec in grajsko vinoteko, mu ne bi verjela. Moje gimnazijskih navade niso prav nič  spremenile, saj me vsak dan pot vodi na Grad, s katerega uživam v čudovitem razgledu s Strelčeva obzidja in najlepšega balkona nad mestom pred Grajsko vinoteko. 

2. Špica

Špica je kraj s posebno energijo. Ta del mesta so si za svoje domovanje izbrali že mostiščarji,  kasneje stari Rimljani, zdaj pa se tja zatekajo številni ljubljančani. Tu sta se zaljubila moja starša,  jaz sem se mimo Špice vsak kolesarila na fakulteto in se v ta kraj zaljubila. 

3. Ljubljanica

Če se s Špice do mestnega jedra zapeljem z ladjico, vedno znova občudojoče vzdihujem, kako drugačni in prelepi so pogledi na mesto z rečne gladine, tako ob poletnih večerih kot med čarobno praznično decembrsko Ljubljano. Ko se izkrcam na Ribjem trgu si v naši Loliti privoščim sladke skušnjave. Takrat vem, kako presrečna sem, da živim prav tu. 

Vrt Lili Novy, Foto: Osebni arhiv

4. Vrt Lili Novy

Kamorkoli v Ljubljani seže pogled, gledam zelenje, drevesa, zelenice, cvetlične otoke, v Ljubljani imamo celo svojo  vrtnico. V zelenem objemu sredi mestnega vrveža le streljaj od Tromostovja se lahko skrijem, umirim dušo in srce na vrtu Lili Novy. Čarobna hiša, kjer ima sedež Društvo slovenskih pisateljev, stoji ob Operi, Narodni in Moderni galeriji, parku Tivoli, Naravoslovnem muzeju in Plečnikovi promenadi v Tivoliju. V prostorih Pen kluba bo kmalu ponovno zaživela restavracija in z Društvom slovenskih pisateljev bomo pisali nove zgodbe v ljubljanski kulinariki.  

5. Stara Ljubljana

Stari trg je s svojimi ljubkimi trgovinicami z izvirno ponudbo, ne le za nas Ljubljančane, temveč tudi za tuje obiskovalce prav posebno doživetje. Zelo rada obiščem tud Galerijo fotografija na Levstikovem trgu, na začetku Stare Ljubljane. Tam si vedno ogledam odlične fotografske razstave vrhunskih svetovnih in domačih fotografov. 

Starejše novice