Vir: MOL.
Ustvarjeno dne
Čet, 28.1.2021 14:42
Čas zimskega mirovanja rastlin je primeren za glavičenje dreves, ki so na ta način oblikovana.

Te dni delavci zaključujejo letošnje glavičenje kroglastih javorjev in strehastih platan. Številna drevesa so že obrezali, trenutno glavičijo platane na Prešernovem trgu. V preteklih nekaj dneh so že uredili kroglaste javorje (skupno jih je 900) in strehaste platane (skupno 36), med drugim v Vegovi ulici, na Groharjevi in Zoisovi cesti ter drugod po Ljubljani, so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana. 

Z glavičenjem negujejo drevesa

Glavičenje je metoda nege drevja, pri kateri se drevesu vsako leto pred začetkom rastne sezone odstrani vse enoletne poganjke.

Pomembno je, da z glavičenjem pričnemo, ko je drevo še mlado, saj so tako poškodbe majhne in jih drevo lahko preraste, zapre. Na mestu reza se tvori t. i. glava, ki jo ob negi ne smemo poškodovati. Redno torej odstranjujemo le poganjke, ki izraščajo iz glave. Z glavičenjem oblikujemo gosto krošnjo, ki poleti daje potrebno senco, drevo pa hkrati obdržimo v želenih dimenzijah.

Vir: MOL.

Glavičenje ni obglavljanje

O obglavljanju govorimo, kadar se odraslemu drevesu odstrani večino vrhov in vej večjih premerov (več kot 10 cm). Mesto poškodbe (reza) postane vstopno mesto za različne povzročitelje bolezni (virusni, bakterijski, glivni patogeni), ki lahko načnejo stabilnost drevesa. Na mestu poškodbe pričnejo izraščati dolgi adventivni poganjki, ki so na podlago slabo pritrjeni in se lomijo ob najmanjših vremenskih nevšečnostih.

Ker drevo ostane brez listne mase, so korenine slabo prehranjene (listje v procesu fotosinteze proizvaja hranila za korenine), začnejo odmirati in načeta je statična stabilnost drevesa. Posledica obglavljanja je po navadi grdo, bolno in nevarno drevo, s katerim imamo veliko nepotrebnih stroškov.

Mestna drevesa so deležna veliko pozornosti

V Mestni občini Ljubljana se zavedajo izjemnega pomena mestnih dreves, ki so pomemben del okolja, saj prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju lokalne blaginje, poleg tega prispevajo k ciljem pri reševanju podnebnih sprememb. Drevesa proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo ter vlažijo ozračje in tako v mestih povečujejo kakovost bivanja.

Prav zato za obstoječa drevesa v Mestni občini Ljubljana vestno skrbijo in vsako leto posadijo več sto novih dreves, lani so jih zasadili več kot 600.

Starejše novice