Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Čet, 16.9.2021 14:49
Danes se je začel Evropski teden mobilnosti, ki prinaša številne ugodnosti.

Mestna občina Ljubljana že dvajset let sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Tudi letos bodo od 16. do 22. septembra z različnimi dogodki, razdeljenimi po dnevih, s tedenskimi dejavnostmi in trajnimi ukrepi dodatno pozornost namenili ozaveščanju o prednostih hoje, kolesarjenja, uporabe javnega prevoza in drugih vzdržno naravnanih načinov premikanja.

Pomen trajnostnega potovanja

Tokratni slogan »Živi zdravo. Potuj trajnostno.« izpostavlja predvsem koristi aktivne mobilnosti za naše zdravje in dobro počutje.

Tako lahko bolj učinkovito prispemo do cilja poti in hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo telesno pripravljenost in imunski sistem.

Pri organizaciji in izvedbi dejavnosti se oddelkom in službam mestne uprave ter javnim podjetjem in zavodom Mestne občine Ljubljana pridružujejo še številne druge organizacije, predvsem pa se aktivno vključujejo ljubljanski vrtci in osnovne šole ter četrtne skupnosti.

Ukrepi Evropskega tedna mobilnosti

V okviru tedna mobilnosti bodo urejali nove peš in kolesarske poti na ulici Bežigrad ter na Cesti dveh cesarjev. Obenem bodo dokončali ureditev na Letališki cesti, kjer so že namestili most za pešce in kolesarje preko obvoznice.

Postavili bodo nova kolesarska stojala na sedem lokacij v bližini otroških igrišč prve kategorije. Z medovitimi rastlinami, ki privabljajo čebele, bodo ozelenili nadstrešnice na številnih avtobusnih postajališčih. 

V okviru projekta TRIBUTE so uvedli brezplačno storitev prevoza s Kavalirjem po območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Onkološkega inštituta, ki je namenjena starejšim ter gibalno in senzorno oviranim osebam.

Na pobudo zavoda Varna pot, ki v skupnem projektu z zavarovalnico Generali spodbuja varnost v prometu, so na Derčevi ulici namesto običajnega prehoda za pešce narisali 3D-zebro. 

Namestili bodo dve samodejni merilni napravi za merjenje hitrosti osebnih vozil in dve ohišji. 

Uporaba avtobusov brezplačna

Zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti bo uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na prireditve v sklopu Evropskega tedna mobilnosti bodo ves teden omogočili tudi vrtcem in osnovnim šolam v Mestni občini Ljubljana.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti načrtujejo šest trajnih ukrepov, 21 tedenskih aktivnosti in 73 dogodkov ter dejavnosti po dnevih.

Dogodki so za obiskovalce brezplačni in bodo potekali skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki veljajo ob epidemiji koronavirusa.

Zaprtih več cest

Za motorni promet bodo zaprli več ulic in cest po Ljubljani ter na teh lokacijah pripravili pester program.

V soboto, 18. septembra, bo v Četrtni skupnosti Center ves dan motorni promet omejen na Vošnjakovi ulici (od Dvorakove do hotela Lev s programom od 10. do 21. ure) in v Četrtni skupnosti Šentvid od 12. do 22. ure na Hodoščkovi ulici

Na tradicionalni dan brez avtomobila, 22. septembra, bodo za motorni promet zaprte izbrane ceste v Četrtni skupnosti Polje (Novo Polje c III od gostišča Zajčja dobrava naprej v krajinski park, od 8. do 12. ure), Četrni skupnosti Trnovo (Eipprova ulica, od 9. do 12. ure), Četrtni skupnosti Šmarna gora (Cesta v Gameljne, od 8. do 12. ure) in Četrtni skupnosti Dravlje (Kamnogoriška cesta od križišča z ulico Bratov Babnik do križišča s Čebelarsko ulico, od 8. do 12. ure; prav tako bodo tisti dan od 8. do 19. ure preizkusili enosmerni prometni režim po Sojerjevi in Dražgoški ulici). 

Starejše novice