Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije
Profile picture for user zalastritof Zala Štritof
Ustvarjeno dne
Tor, 15.6.2021 15:43
Prihodnji teden bo v prestolnici odprtje objekta Skupnost za mlade Gerbičeva.

K reševanju pereče stanovanjske problematike mladih bo nekoliko pripomogel nov objekt z bivalnimi enotami Skupnost za mlade Gerbičeva

»Z novimi stanovanji za najem želimo omogočiti lažjo osamosvojitev mladih med 18. in 29. letom starosti,« so zapisali na spletni strani Stanovanjskega sklada Republike Slovenije.

Mladim bo na voljo pet 109 bivalnih enot s skupno 171 posteljami. Nahajajo se v pritličju in treh nadstropjih, v 43 stanovanjih bo lahko bivala po ena oseba, 52 enot bo namenjenih po dvema osebama, dve enoti pa trem osebam, so sporočili iz sklada.

Od tega bo 12 stanovanj namenjenih gibalno oviranim osebam, od tega šest za eno osebo in šest za dve osebi.

Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije

Kakšna bo notranjost?

V vsakem stanovanju bo kopalnica s tuš kabino in straniščem, kuhinja, omare, postelje ter mize in stoli. 

V vsakem od nadstropij bo tudi prostor za druženje.

V pritličju objekta je medgeneracijski center, večnamenski prostor, kjer so med drugim tudi kuhinja z jedilnico, predavalnica in atrij.

40 parkirnih mest za avtomobile, 78 za kolesa

V okolici objekta je na voljo 40 parkirnih mest za avtomobile, pet od teh je namenjenih souporabi avtomobilov (ang. car sharing), dve mesti za motorje. Tam je tudi 78 mest za kolesa.

Gradnjo objekta je prevzelo podjetje Dema plus, šlo pa naj bi za nekaj več kot 5,5 milijona vredno investicijo, je v začetku leta poročal Dnevnik.

Za dobavo opreme, za katero bo poskrbela družba Gonzaga-Pro naj bi stanovanjski sklad skupaj z davkom odštel malo manj kot 440.000 evrov, so še zapisali na spletni strani časnika.

Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije

Višina najemnin še ni znana

Prvi najemniki se bodo v prostore naselili v drugi polovici leta, predvidoma jeseni. Najemnike bodo izbirali v okviru javnega razpisa, ki naj bi bil objavljen poleti.

Na odgovore o tem, katere pogoje bodo poleg starosti morali mladi izpolnjevati za vselitev, še čakamo. Tudi višina najemnine zaenkrat še ni znana, ti podatki bodo znani, ko bo sklad izdal razpis.

Slavnostno odprtje objekta bo v torek, 22. junija.

Starejše novice