FOTO: Facebook Golovec trails
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Tor, 8.6.2021 13:07
Na Golovcu so spomladi otvorili dve novi gorsko kolesarski progi.

Na Golovcu so maja otvorili dva nova traila – Nebeško in Rifter. Neposrednega investitorja v nova traila ni bilo, za novi progi pa so zaslužni prostovoljci Športnega društva Golovec trails.

»Delovali smo po praksi, kakršno poznamo že od prej – torej gradnja poti s prostovoljnim delom z namenom, da ima Ljubljana urejene gorsko kolesarske traile, na katerih lahko izvajamo društvene dejavnosti,« razlagajo iz Športnega društva Golovec trails. 

Društvo deluje predvsem s pomočjo članarin, izvedbo dejavnosti in sponzorjev. 

V tem primeru izgradnje nove gorsko kolesarske poti je del glavnih sponzorjev Continental Slovenija in Peugeot Slovenija namenil nekaj dodatnih sredstev za namene urejanja novih poti, s katerimi so si pomagali pri kritju stroškov gradnje. Podjetje BATT crew je pomagalo pri strojnih delih.

Za omenjena traila so prostovoljci porabili okoli 1400 ur in nekaj tisoč evrov za kritje orodja, bagra, označitve poti, hrane in pijače za prostovoljce. 

Na območju, kjer delujejo, so lastniki gozda številni zasebni lastniki zemljišč – več kot 15 zemljišč z različnimi lastniki. »Z njimi imamo soglasja o uporabi gozda za te namene,« razlagajo iz Športnega društva Golovec trails. Manjši del - en trail - pa je tudi na občinskem zemljišču.

Traile gradi in upravlja Športno društvo Golovec trails v skladu z dovoljenji Zavoda za gozdove Slovenije, občine in omenjenimi lastniki.

Nebeška in Rifter

Trail Nebeška je novi flow trail, modre težavnosti, torej lažji trail, namenjen širši populaciji gorskih kolesarjev. »S trailom Nebeška smo dobili nekaj odsekov, ki so nam do sedaj manjkali: hitri odseki, skoki srednje velikosti, manjši nakloni,« razlagajo iz društva. 

Del traila Nebeška sicer stoji na zemljišču v lasti župnije Rudnik. »Z župnijo smo se dogovorili o uporabi gozda za ta namen. V župniji podpirajo razvoj športa, delo z mladimi in podobne dejavnosti na našem območju. Seveda vse v s skladu z vsemi ostalimi dovoljenji. Za zaupanje se jim najlepše zahvaljujemo,« za Ljubljanainfo povedo iz Športnega društva Golovec trails.

Rifter pa je trail rdeče težavnosti, namenjen tistim, ki imajo osnove gorskega kolesarjenja že pokrite. S trailom Rifter so tako na Golovcu dobili prvi urejen trail z lesenimi objekti.

Iz Športnega društva Golovec razlagajo, da je vsak trail na Golovcu drugačen: »Trudimo se, da naredimo nadvse raznolike proge. Na drug občutek ob vožnji pa seveda vpliva tudi lokalni teren.«

Na progah ne manjka užitka

Odzivi uporabnikov prog so odlični. 

Na trailih srečamo začetnike, izkušene tekmovalce, otroke, družine in upokojence.

Na voljo je vsem obiskovalcem, ki spoštujejo pravila uporabe Golovec trails:

  1. Vozi samo po odprtih poteh: spoštuj zapore in opozorila.
  2. Ne puščaj sledi: kolesari podlagi primerno, uporabljaj obstoječe poti in odnesi s seboj, kar si prinesel v naravo.
  3. Obvladuj kolo: upoštevaj vse omejitve in vozi po svojih sposobnostih.
  4. Odstopi prednost: na neoznačenih poteh imajo nemotorizirani uporabniki prednost pred kolesarji. Ustavi in pozdravi.
  5. Ne plaši živali: bodi pozoren na divjad in ne vpij.
  6. Načrtuj: upoštevaj lastnosti svoje opreme, lastne sposobnosti, posebnosti ture in spustov ter se primerno pripravi na vožnjo. Na poteh je obvezna uporaba čelade!

Trail se je izkazal tudi za dober poligon za učenje gorsko kolesarskih tehnik, na tečajih, ki jih pripravlja Športno društvo Golovec trails.

Trail je odprt za uporabo celo leto, razen v nočnem času. 

V primeru močno razmočenega terena je uporaba odsvetovana. Proge pa zaprejo tudi v primeru gozdne sečnje urejanja poti ali za podobne dogodke.

Starejše novice