Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 10.11.2021 17:59
V bolnišnicah po Sloveniji primanjkuje kadra, saj delavci odhajajo - tudi zaradi preobremenjenosti.

Minister za zdravje Janez Poklukar je izobraževalne zavode prosil, naj se povežejo z bolnišnicami in omogočijo dijakom in študentom zdravstvene nege, da opravljajo klinična usposabljanja v tem obdobju, ko je kriza največja.

V bolnišnicah predvsem primanjkuje zaposlenih na področju zdravstvene nege.

Dijaki že od prvega septembra na praktičnem pouku v kliničnem okolju

Na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor so se takoj odzvali pozivu ministra in kontaktirali mariborski klinični center. Dijaki pa so že od prvega septembra na praktičnem pouku v kliničnem okolju.

»Dijaki smo lahko počaščeni. Zdravstveno osebje se nam v teh časih, lahko bi rekla, tudi smili, ker so preveč obremenjeni in jim bomo za to tudi priskočili na pomoč,« pravi dijakinja zadnjega letnika Sara Fekonja.

Iz zdravstvenih domov so dijake premestili v bolnišnico, da nadomestijo manjkajoče zdravstvene delavce.

»Na ta način mi že od vsega začetka pomagamo zdravstvenem osebju. Na ta način, da jim odvzamemo nekaj težkega dela, ki ga imajo v teh izrednih časih,« pojasni ravnateljica Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor Katja Rek.

Dijaki so brez pomisleka sprejeli to priložnost. »Tudi mi s tem dobimo kakšne izkušnje, se nekaj naučimo in tudi pomagamo, da čim hitreje premagamo koronavirus,« opiše dijakinja Neža Neuvirt Krampl.

Interes pri študentih je bil visok že v prejšnjem valu. Opravljajo pa dela na različnih področjih, povsod tam, kjer to dopuščajo njihove kompetence.

»Študentje delajo na različnih področjih. Opravljajo dela, ki jih opravljajo mlajši zdravniki specializanti, seveda, z ustreznim mentorstvom. Dela, ki jih izvaja zdravstvena nega, pomagajo tudi v operacijskih dvoranah in pri prevozu pacientov, transportu krvi in zdravil,« podajni dekan Medicinske fakultete Univerze v Mariboru Iztok Takač.

Deficit na visoko specializiranih področjih ostaja

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor dijaki in študentje pomagajo na navadnih oddelkih, deloma pa tudi na covid akutnih oddelkih. A tudi ta pomoč ne bo rešita vseh kadrovskih težav.

»Da bi na račun dijakov in študentov lahko zapolnili deficit na teh visoko specializiranih področjih, pa je seveda iluzorno pričakovati,« izpostavi Igor Movrin, organizacijski vodnja Klinike za kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

So pa v veliko pomoč pri zdravstveni negi. Tudi iz drugih bolnišnic po Sloveniji sporočajo, da je pri dijakih in študentih velik interes za delo.

V ljubljanskem kliničnem centru tako pomaga skoraj 500 študentov, v mariborskem pa okoli sto.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice