Slika je simbolična
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 21.9.2022 07:00
Tretji razpis za javna namenska stanovanja za mlade je zunaj, koliko možnost imate za uspeh?

Razpis omogoča dodeljevanje namenskih najemnih stanovanj mladim v Mestni občini Ljubljana, ki so stari med 18 in 29 let ter šele vstopajo na trg dela, zato finančno še niso dovolj opolnomočeni. 

S pomočjo razpisa želi občina ponuditi pomoč mladim pri procesu osamosvajanja in reševanju stanovanjskega vprašanja ter jim omogočiti pogoje za oblikovanje lastne družine, posledično pa tudi za zagotovitev najbolj stimulativnih pogojev za delo in bivanje v Ljubljani.

Stanovanje dobi vsak deseti, ki izpolnjuje pogoje

»Od 60 izžrebanih na prvih dveh razpisih je 58 stanovanj že dodeljenih, dva še čakata na vselitev. Še vedno ostajamo pri sistemu žreba,« je dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Tudi tokrat je na voljo 30 stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki.

Stanovanja iz letošnjega razpisa naj bi bila vseljiva v letih 2023 in 2024. Prosilci morajo v Ljubljani živeti že najmanj šest let. 

»Vsak deseti, ki izpolnjuje vse pogoje, dobi stanovanje. Podobna situacija je tudi na ostalih stanovanjskih površinah: 3000 vlog, 300 stanovanj.«

V Ljubljani zato potrebujemo 3000 neprofitnih stanovanj, je bil trden Janković. 

Stanovanja na Brdu

»Hvaležen sem, da je naredila država tako veliko število stanovanj na Brdu, vendar je razlika v ceni za najem izjemno visoka.«

Najemna stanovanja so bila zgrajena v soseski Zeleni Gaj na Brdu, kjer sta v štirih objektih na voljo 102 stanovanji, dokončana pa je tudi gradnja druge polovice najemnih stanovanj Novo Brdo. 

Skupno je tako na voljo 18 stanovanjskih objektov s 498 stanovanji Stanovanjskega sklada Republike Slovenije.

»Upam, da se bo načrt vlade o gradnji 10.000 neprofitnih stanovanj uresničil, saj bo to zagotovo vključevalo tudi Ljubljano« je zaključil Janković.

Vloge sprejemajo od 13. 9. 2022 do vključno 13. 10. 2022.

Starejše novice