Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Čet, 27.10.2022 07:00
Čedalje več Slovencev se sooča z dolgotrajno brezposelnostjo in dolgovi.

17. oktobra letos smo obeležili mednarodni dan boja proti revščini, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila že leta 1992. 

Slovenija naj bi se po dosedanjih podatkih uvrščala med tiste države, v katerih revščina narašča najhitreje v Evropi. 

Iz Mestne občine Ljubljana so v sklopu mednarodnega dneva boja proti revščini sporočili, da se po najboljših močeh, v okviru pristojnosti ter predvsem proračunskih možnosti, trudijo z različnimi ukrepi in aktivnostmi prispevati k preprečevanju in blaženju revščine.

A ta vseeno tako v Sloveniji kot v prestolnici predstavlja čedalje večji problem ter konkretno stisko mnogih. 

Tako je čedalje več posameznikov ter družin, ki so zaradi težke materialne situacije primorani zaprositi za pomoč že pri plačilu osnovnih življenjskih stroškov.

V Mestni občini Ljubljana je v zadnjem času prav tako moč zaznati povečano število brezdomcev na ljubljanskih ulicah, ki pričajo o izgubljenem boju za dostojno življenje.

»Revščina je v vašem mestu problem«

Po rezultatih evropskega statističnega urada Eurostat, naj bi kar 57 odstotkov Ljubljančanov odgovorilo, da se strinjajo s trditvijo: »Revščina je v vašem mestu problem«.

Dejstvo je, da se z revščino vse pogosteje soočajo tudi osebe, ki delajo, vendar pa si kljub temu s svojimi prihodki ne zmorejo uspešno poravnati vseh svojih mesečnih življenjskih stroškov.

Mestna občina Ljubljana naj bi z izvajanjem zakonskih obveznosti omogočala, da so meščanke in meščani brez prihodkov ter premoženja sprejeti v institucionalno oskrbo.

Vsem upravičencem naj bi tako subvencionirali pomoč na domu in zagotavljali sredstva za doplačilo oziroma popolno kritje stroška storitve v vseh primerih, ko je upravičenec z odločbo centra za socialno delo delno ali v celoti oproščen plačila storitve.

Janković: »Upam, da za novo leto 156 družin razveselimo z novim domom«

Na Ljubljaninfo smo na ljubljanskega župana Zorana Jankovića naslovili nekaj vprašanj, ki se navezujejo na število ljudi, ki v Mestni občina Ljubljana živijo pod pragom revščine.

Preverili smo, ali takšne ljudi na razpisih za socialna stanovanja morda zavrnejo.

»Ne, ne. Absolutno ne. Pri nas imamo stanovanja in stanovanje nujne bivalne enote. Na obojih je izjemna čakalna vrsta, edina razlika je, da se na bivalnih enotah lahko javiš kadarkoli in se potem tudi uvrstiš v čakalno vrsto,« Janković odločno odgovarja.

Dodaja, da se mu zdi spoštovanja vredno, da ko enkrat komisija odloči o tem, kdo prejme socialno stanovanje, na prejeto odločitev prikaplja zgolj samo nekaj pritožb, ki se zelo hitro rešijo.

»Ne vem, če je od vseh razpisanih socialnih stanovanj - torej štiridesetih, pedesetih stanovanj, prejetih deset odstotkov pritožb, od česar so samo od dve do tri uspešne. Seveda se lahko zgodi kakšna človeška napaka. Me pa zelo veseli dejstvo, da nihče ne more vrstnega reda za stanovanje preskočiti,« še dodaja Janković.

Mestna občina Ljubljana naj bi imela še iz osemnajstega stanovanjskega razpisa nekaj zadev za zaključiti, potem pa je na vrsti devetnajsti razpis za že 156 stanovanj na Rakovi Jelši.

Tamnkajšnja stanovanja naj bi na grobo čakala le še na priklop kanalizacije, na kar na Mestni občini Ljubljana računajo, da bi bilo v realizaciji še letos in bodo tako za novo leto 156 družin razveselili ob predaji ključa novega doma.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice