Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 31.8.2022 20:00
Od podražitev energentov do hrane. Življenjske potrebščine so se v enem letu podražile za 11 odstotkov. Preverili smo, kako se podražitve odražajo na cenah mesa.

Podražitve hrane so v zadnjem obdobju stalnica. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so se v zadnjem letu cene košarice življenjskih potrebščin v Sloveniji dvignile za 11 odstotkov.

Najbolj se dražijo hrana in goriva. Preverili smo, kako se v zadnjih letih spreminjale cene mesa. 

Cene mesa v nebo

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije razkrivajo povprečne drobnoprodajne cene mesa in mesnih izdelkov. 

Če smo morali za kilogram mletega mešanega mesa v letu 2018 odšteti v povprečju 5,05 evra, je leta 2021 isti izdelek stal 6,46 evrov. 

Kako je letos? V aktualnem katalogu trgovine Hofer lahko razberemo, da 500 gramov mletega mešanega mesa stane 3,99 evrov. Za kilogram je tako treba odšteti kar 7,98 evrov. 

Pol kilograma mletega mešanega mesa v trgovini Lidl stane 3,39 evrov. Pri tem je treba upoštevati, da je to že v akciji, cena je znižana za 26 odstotkov. Povsem enako ceno ima pol kilograma mletega mešanega mesa tudi v trgovini Tuš. 

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Podražitev v višini 15 odstotkov? Žal ... 

Za kilogram mletega mešanega mesa znamke AVE je treba v mesnih centrih AVE odšteti 6,59 evrov. Julija lani je cena znašala 5,59 evrov, medtem ko je bilo za kilogram mletega mešanega mesta oktobra 2018 odšteti 4,49 evrov. Vidimo lahko torej, da je samo od lanskega leta cena narasla za kar 15 odstotkov

Za slabih deset odstotkov so se podražila tudi piščančja bedra. Lani je kilogram piščančjih beder znamke AVE stal 2,99 evra, letos kar 3,29. 

Se bodo cene mesa še višale? 

Cene mesa so se letos že močno zvišale, a po napovedih direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca, se bo meso v prihodnje še dražilo zaradi visokih stroškov. 

»Cene bi morali zvišati vsaj za 15 odstotkov, sicer mesarji ne bodo preživeli,« je za STA ocenil prvi mož Celjskih mesnin, ki bodo letos po napovedih najverjetneje prepolovile dobiček iz poslovanja.

Za koliko natančno se bo meso zaradi višjih cen osnovne surovine - svinjskega mesa - in energentov ter višjih stroškov dela v prihodnje dejansko podražilo, sicer Krivec ni upal napovedati.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice