Fotografija je simbolična.
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 4.3.2022 15:56
Mestna občina Ljubljana oblikuje strategijo za 'oživitev pristanišča Špica'.

»Pristanišče Špica ima zaradi svoje narave in lokacije ogromno neizkoriščenega potenciala,« menijo na Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, zato pravijo, da se bodo lotili 'oživitve pristanišča Špica'.

V letu 2020 se je na Špici odvijala joga na prostem, odziv je bil izjemen. »Posledično smo zaradi tega dogodka začeli razmišljati o več tovrstnih prireditvah,« pojasnjujejo, da je lokacija več kot odlična za take stvari.

Oživitev pristanišča Špica

»V tem trenutku še oblikujemo strategijo oziroma marketinški plan za oživitev pristanišča Špica,« razlagajo, da konkretno sodelovanje s posamezniki še ni dokončno potrjeno. 

Za Ljubljanainfo pa lahko potrdijo, da bodo v strategiji zajete dejavnosti, kot so kino na prostem, joga, manjše razstave, knjižnica ob reki in otroške delavnice ter manjši koncerti na prostem - akustični, jazz, saksofon …

Plavajoče hiške na Ljubljanici kot vaba za turiste

V sklopu 'oživitve pristanišča Špica' pa sta predvideni tudi dve plavajoči hiški, ki bi bili na reki Ljubljanici privezani čez vse leto. 

»Z umestitvijo plavajočih hišk si želimo oživiti pristanišče tudi s turističnega vidika,« povedo, da so prepričani, da bi bile plavajoče hiške, v katerih bi bila možna prenočitev, edinstveno doživetje tako za turiste kot tudi prebivalce iz drugih krajev Slovenije in ne nazadnje tudi meščane Ljubljane.

Kako bodo hiške videti? 

Za Ljubljanainfo razlagajo, da točen izgled plavajočih hišk še ni definiran, vsekakor pa se želijo zgledovati po primerljivih modelih, ki so že umeščeni po marinah v ostalih evropskih državah. 

Trend plavajočih hišk v pristaniščih oziroma marinah se je v zadnjih letih razvil tako v Sloveniji kot tudi zunaj naših meja. 

Cena nočitve?

Na ljubljansko podjetje smo naslovili vprašanja, kot so, kdaj bodo hiške izgrajene in na voljo za najem, ter kakšna bo cena nočitve – na te, pa nam bojda ne morejo »podati natančnejših odgovorov, saj je »projekt« umestitev predmetnih ladjic še v fazi idejne zasnove«.

Novi gostinski lokal v pristanišču Špica

V pristanišču Špica, neposredno pri privezih za ladjice, se pod okriljem izbranega najemnika ureja gostinski lokal, ki bo svoja vrata odprl predvidoma v spomladanskih mesecih. 

Objekt je do sedaj služil zgolj kot servisni objekt, trenutno pa je v teku postopek za spremembo namembnosti objekta, v katerem se bo lokal nahajal.

»Ne glede na spremembo namembnosti, pa bo tudi nadalje delno ostala njegova primarna funkcija, torej servisni objekt za privezane ladjice v pristanišču,« odgovarjajo s podjetja.
 
Z nekaj preureditve bo v notranjosti objekta približno 80 kvadratnih metrov uporabne površine, zunaj pa bo mogoče najeti površino za gostinski vrt. 

Velikost gostinskega vrta bo odvisna od obiska samega gostinskega lokala oziroma potreb najemnika.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice