Vir: Facebook profil Kmetija pr Kuhar
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 30.1.2023 14:00
Ste vedeli, da le malo izven mestnega središča najdete prodajalno, ki ponuja sveže pridelano zelenjavo?

Kmetija pr' Kuhar, ki se nahaja na obrobju Ljubljane, v bližini Koseškega bajerja je prišla na plano z inovativno idejo, za katero je bil glavni krivec primankljaj časa.

Da bi bili njihovi domače pridelani izdelki še nekoliko bolj dostopni, so za vse svoje obiskovalce postavili samopostrežno hiško, v kateri si lahko postrežete z dnevno svežimi izdelki kot so jajca in sezonska zelenjava - trenutno česen, čebila, krompir, zelje ...

Koncept zaupanja

Koncept samopostrežne prodajalne bazira predvsem na zaupanju.

V hiški oziroma prodajalni, ki je postavljena na vhodu kmetije Kuhar si obiskovalci izberejo svoje dnevno sveže dobrote, sami izračunajo znesek nakupa na podlagi izbranega cenika, ki se nahaja v hiši ter nato denar pustijo v tamkajšnji blagajni.

Od pomankanja časa do poslovne ideje

Lastnica kmetije Pr' Kuhar Ana Dobre je za Ljubljanainfo dejala, da se je ideja za tovrsten koncept prodaje rodila predvsem zaradi pomankanja časa.

Ker ju z možem zaradi obveznosti zelo veliko časa ni doma, da bi lahko obiskovalcev v njihovem željenem času ponudila sveže dobrote, sta prišla na idejo prodajalne v kateri bi bile izbrane dobrote ves čas dostopne kupcem.

Ravno zato hiška obratuje vse dni v tednu, 24 ur na dan.

»Na začetku smo začeli samo s prodajo jajc. Nato se je čez čas ponudila priložnost za nakup hišice, ki sva jo kupila od enega kmeta, ki je takrat ravno povečal svojo prodajalno. Ko sva hišo malo prenovila in uredila, sva ponudbi dodala tudi svežo sezonsko zelenjavo,« nam je zaupala Dobre.

Lokalno usmerjeni nakupi

Trenutno naj bi glavne potrošnike majhne samopostrežne prodajalne predstavljalo kar nekje 90 procentov lokalnih prebivalcev.

»Večina naših obiskovalcev je lokalnih, čeprav jih tudi veliko začenja prihajati iz drugih delov Ljubljane. Zelo veliko je takih, ki se odpravijo na sprehod in se vmes vstavijo po sveža jajca ali zelenjavo,« je opazila Dobre.

Kljub temu da koncept prodajalne bazira na zaupanju, pa nam Drobne pove, da so ljudje večinoma pošteni in se držijo pravil plačevanja. Pa vendar je nekaj takih, ki za svoj nakup ne vseeno odštejejo denarja.

Ljudje ostajajo pošteni

»Nekaj je seveda takih, ki svojega nakupa ne poravnajo. Na srečo imamo kamere, tako da malo spremljam, kdo plačuje in kdo ne. V kolikor opazim, da kdo večkrat ne plača, se potem ob naslednjem nakupu soočim z njim. Ampak takih je res zelo malo,« je dejala Dobre.

V večini ljudje ostajajo pošteni. Kakšni, ki v danem trenutku iz takšnih ali drugačnih razlogov svojega nakupa ne morejo poravnati, ponavadi pustijo listek, v katerem spročijo, da naslednjič prinesejo primankljaj denarja in se tega nato tudi držijo.

Vir: Facebook profil Kmetija pr Kuhar
Vir: Facebook profil Kmetija pr Kuhar
Vir: Facebook profil Kmetija pr Kuhar
Vir: Facebook profil Kmetija pr Kuhar
Vir: Facebook profil Kmetija pr Kuhar
Vir: Facebook profil Kmetija pr Kuhar

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice