Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 15.10.2020 13:01
Najnovejše informacije o stanju glede koronavirusa v Sloveniji.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sodelujejo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Tina Bregant ter vladni govorec, Jelko Kacin.

Razmere ostajajo resne

Kacin je na začetku današnje novinarski konferenci dejal, da razmere ostajajo resne, in da podatki za včerajšnji dan niso boljši.

Včeraj je bilo ob opravljenih še več  testov, kar 5287, potrjenih pa je tudi več primerov, 745. Delež pozitivnih testov je znašal 14 odstotkov. To je le malenkost manj kot včeraj, a še vseeno veliko.

Epidemiologi NIJZ zaradi velikega števila novih primerov ne zmorejo več vseh novih primerov obdelati v enem dnevu. Včeraj so tako od 707 primerov uspeli obdelati nekaj manj kot 500 primerov. Kot pravi Kacin, je to ogromen zalogaj za epidemiologe, ki se že vse od začetka pojava virusa vsak dan trudijo, da bi epidemiološka poizvedovanja opravili hitro, natančno in identificirali največje možno število potencialnih stikov, s ciljem zamejevanja širjenja okužb.

Sprejeti strožji ukrepi

Zaradi hitrejšega širjenja okužb, večje zasedenosti bolniških postelj in preobremenjenosti zdravstvenega osebja ter epidemiologov je bila Vlada RS primorana ukrepati in sprejeti strožje ukrepe.

V želji po čim manjšem posegu v naša življenja se je odločila, da nekatere ukrepe uveljavi za območje celotne države, nekatere pa zameji zgolj na regije, ki imajo slabšo epidemiološko situacijo, t.j. več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih.

Srečko Šestan, poveljnik CZ, bo vsem županom in regijskim poveljnikom CZ posredoval nabor ukrepov, ki so jih sprejeli in uspešno uveljavili v Pivki in v Črni na Koroškem v želji, da bi tudi župani na lokalni ravni lažje sprejeli določene ukrepe in tako olajšali delo epidemiologom.

V rdečih regijah od polnoči popolno zaprtje

Sprememba odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih prinaša popolno prepoved zbiranja nad 10 ljudi, v rdečih statističnih regijah pa od polnoči velja splošna prepoved zbiranj, druženj, porok.

Drugi odlok, ki ga je včeraj sprejela vlada, pa se tiče regij. Spomladi je bilo gibanje omejeno na občine, zdaj bo na regije.

“Prepovedano je gibanje izven regije, razen nekaterih izjem.”

VIR: Vlada Republike Slovenije

Tisti, ki živijo v oranžnih regijah, lahko gredo v rdeče regije, obratno pa ne. Vendar pa vlada vseeno odsvetuje gibanje med regijami. Znotraj rdeče statistične regije imamo občine, ki so zelene in obratno. Zato je predvidena možnost, da lahko župani sami omejujejo dejavnosti.

"V rdečih regijah so prepovedana vsa zbiranja, tudi verski obredi."

Obisk grobov lahko štejemo kot osebni opravek, ki je dovoljen, seveda pa lahko take opravke tudi prestavite.

Določene izjeme

Določili so tudi nekatere izjeme, predvsem, da se ne bi ustavilo gospodarstvo in druge dejavnosti. Nekatere od izjem:

  • Prihod na delo,
  • Gospodarska in kmetijska dejavnost,
  • Zavarovanje zdravja, premoženja,
  • Varstvo oseb, družinski stiki, 
  • Dostop do lekarn, zdravstvenih storitev,
  • Prehajanje med regijami, če ste lastnik zemljišča, vikenda …,
  • Koriščenje bonov v drugih regijah (Rezervacije turistične destinacije, ki so bile opravljene do današnjega dne, se lahko koristijo, ne glede na to, v kateri regiji je rezervacija in ne glede na to, od kod prihajate).

Policija bo nadzorovala prehajanje regij

Kot spomladi je Hojs poudaril, da morajo osebe, ki imajo urejeno stalno in začasno bivališče, stanovati samo na enem naslovu. Prav tako bodo spet potrebna dokazila za prehajanje med regijami.

“Nadzor migracij med regijami bo nadzorovala policija, vendar ni mogoče popolnoma zapreti povezav med regijami. Policija bo na ključnih mestih nadzirala dokumente. Kazni so relativno visoke, za posameznika znašajo od 200 do več tisoč evrov,” pravi Hojs.

Policija se lahko odzove na klice sosedov in preverja upoštevanje odloka tudi v domovih posameznikov. Naključnih obiskov policje na zasebnih zemljišlih ne bo. 

Starejše novice