Foto: Arhiv Mestne občine Ljubljana
Ustvarjeno dne
Sob, 27.8.2022 08:00
Na pet izbranih lokacij po Ljubljani so z ljubljanske občine na semaforje namestili tako imenovane zelene puščice – prometne znake.

Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da so na semaforje namestili zelene puščice, ki označujejo dovoljeno vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju ob pogoju, da je smer prosta.

Večanje pretočnosti v prometu

Skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa od julija lani velja, da rdeča luč in prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju pomeni, da je dovoljena vožnja desno ob rdeči luči na semaforju, če je smer prosta.

Znak mora biti nameščen na drogu semaforja ob semaforski glavi v višini rdečega svetlobnega dajalnika. Njegov namen je povečati pretočnost v cestnem prometu.

Na občini so preverili prometno-varnostne parametre, na podlagi katerih so ugotavljali, ali bi bila kje možna, smiselna in upravičena namestitev dodatnega prometnega znaka z zeleno puščico v desno.

Na katerih križiščih po Ljubljani jih lahko najdemo?

Ljubljanska občina je tako določila pet križišč, na katerih so postavili devet tovrstnih znakov.

  • križišče Cesta v Prod (AC-priključek) – Zadobrovška cesta – Šmartinska cesta (za smer z Zadobrovške ceste na Cesto v Prod, s Ceste v Prod proti AC, s Šmartinske ceste na Zadobrovško)
  • križišče Karlovška cesta – Predor pod Gradom (za smer s Karlovške ceste desno v predor, iz predora desno na Karlovško cesto proti Zoisovi cesti)
  • križišče Barjanska cesta – Cesta dveh cesarjev (za smer s Ceste dveh cesarjev na Barjansko cesto proti AC, z Barjanske ceste proti Rakovi jelši)
  • križišče Barjanska cesta – Riharjeva ulica – Ziherlova ulica (za smer z Riharjeve ulice na Barjansko cesto proti AC)
  • križišče Peruzzijeva ulica – Betettova cesta (za smer od nakupovalnega središča Rudnik na Peruzzijevo ulico).

Dodatna previdnost ni odveč

Dodajajo, da bodo vozniki s tem dobili možnost, da se po lastni presoji odločijo, da kljub rdeči luči zapeljejo v desno. Poudarjajo, da je to dovoljeno le v križiščih na semaforjih, na katere je nameščen predmetni znak. Praviloma je to v preglednih križiščih, kjer okoliščine to dopuščajo.

Ker gre za novo ureditev, voznike motornih vozil opozarjajo, naj bodo v teh križiščih še posebej pozorni na druge udeležence v prometu in se dodobra prepričajo, ali je smer ob zavijanju desno pri rdeči luči na semaforju res prosta.

Foto: Arhiv Mestne občine Ljubljana

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice