Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 11.2.2022 07:09
Na osrednji ljubljanski tržnici je bilo do začetka decembra 2021 mogoče ob nedeljah parkirati brezplačno. Na občini smo preverili, zakaj so to prepovedali, čeprav ob nedeljah tržnica sameva.

V Mestni občini Ljubljana že od leta 2007 zmanjšujejo število parkirnih mest na površini v mestnem središču, nujno potrebna pa nadomeščajo v (podzemnih) garažah.

To počnejo delno zaradi preureditve cest, ulic in javnega prostora delno zaradi strožje parkirne politike, ki je skladna s Celostno prometno strategijo, ki so jo sprejeli leta 2017 in ki nadgrajuje že leta 2012 sprejeto Prometno politiko Mestne občine Ljubljana.

Popolna ukinitev parkiranja v središču mesta?

Kljub trajnostnim usmeritvam, ki jim sledijo s številnimi ukrepi, pa vendarle ne morejo povsem ukiniti parkiranja v središču mesta. 

V določenih primerih je namreč vožnja z avtomobilom v mestno središče oziroma po mestu za nekatere nujna – na primer za stanovalce, zdravstveno oskrbo, prevzem in dostavo večjega blaga, ki ga ni mogoče dostaviti s kolesom, drugih opravkov in okoliščin, zaradi katerih je avtomobil boljša izbira.

Zaostritve na področju mirujočega prometa pa na občini vendarle uvajajo ravno zaradi tega, ker želijo v mestnem središču zmanjšati število avtomobilov.

Ena izmed takšnih zaostritev je doletela tudi tiste, ki so si radi privoščili nedeljski sprehod po središču mesta, avtomobil pa ob tem pa pustili na glavni mestni tržnici, kjer je bilo mogoče parkirati le ob nedeljah, brezplačno.

Zakaj so ukinili nedeljsko parkiranje na tržnici?

Parkiranje v nedeljo na osrednji tržnici od začetka decembra 2021 ni več mogoče. 

Zaradi takratne epidemiološke situacije, ki je v center mesta privabljala manj obiskovalcev, in gradbenih del, ki so potekala na osrednji ljubljanski tržnici, natančneje na uvozu oziroma izvozu na osrednjo tržnico, takrat parkiranje tam ni bilo mogoče. Gradbena dela so obsegala premestitve potopnih stebričkov na mesto, kjer so bile do nekdaj postavljene zapornice.

V tem času pa so na občini ugotovili, »da ni več težav z vozili, ki so v preteklosti pogosto čez noč ostala parkirana na osrednji ljubljanski tržnici in tako onemogočala postavitev prodajnih mest za najemnike, obenem pa jih je bilo s pajkom težko odpeljati«. 

»Velikokrat so za vozili ostali oljni madeži na talnih površinah, kar je povzročilo našemu podjetju tudi dodatno delo zaradi čiščenja in nenazadnje tudi stroške,« pojasnjujejo za Ljubljanainfo.

Na občini pravijo, da doslej pritožb glede prepovedi nedeljskega parkiranja na tržnici niso prejeli.

»Prejeli smo le nekaj vprašanj o tem, ali je parkiranje na tržnici ob vikendih možno, na katera smo odgovorili. Nadaljnjih pritožb ni bilo,« pojasnjujejo.

Kje v središču mesta lahko parkirate ob koncu tedna?

Obiskovalci in meščani lahko ob sobotah in nedeljah brezplačno parkirate v območju časovno omejenega parkiranja v območju C13, kjer je parkirnina brezplačna od sobote od 15.00 ure do ponedeljka do 7. ure. 

Območje se razteza med Cesto pod gradom, Poljansko cesto, Roško cesto in Streliško ulico.

»Za prihod v mestno središče, pa raje - če vam osebne okoliščine to dopuščajo - uporabite katerega od trajnostnih načinov,« še pozivajo z občine.

Starejše novice