Foto: Slovenska vojska
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 25.2.2022 06:57
Začela se je prenova slovenskih vojašnic.

V okviru v letu 2020 sprejetega Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko 2021-2026 so predvidena tudi sredstva za obnovo infrastrukture vojašnic Slovenske vojske

Obstoječa infrastruktura, ki je trenutno v uporabi, je tehnološko zastarela in ne omogoča ustreznih pogojev za delo oziroma so ti pogoji slabi, so z Ministrstva za obrambo zapisali v sporočilu za javnost.

Katere vojašnice bodo prenovili?

V okviru posodobitev infrastrukture bomo izvedli energetske prenove, izboljšali funkcionalnosti in posledično tudi pogoje dela za uporabnike.

Poleg prenov samih nastanitvenih objektov in poveljstev so predvidene tudi nove logistične kapacitete skladišča, delavnice in garaže ter infrastruktura za usposabljanje.

Načrtujejo celovito prenovo Vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani, celovito prenovo vojašnice generala Rudolfa Maistra v Mariboru, izvedbo energetskega pogodbeništva v vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in v Letalski bazi Brnik, celovito energetsko sanacijo vojašnice barona Andreja Čehovina v Postojni, prenovo vadišča Bač in celovito energetsko prenovo objektov v vojašnici Jerneja Molana, Cerklje ob Krki.

»Z prenovo objektov sledimo tako imenovanim »greening defence« usmeritvam, kar pomeni da bomo s prenovo infrastrukture in vlaganjem v tehnološke izboljšave zmanjševali ogljični odtis Slovenske vojske in krepili samozadostnost vojašnic ter uvajali princip trajnosti,« so zapisali.

Celovita prenova ljubljanske vojašnice

Vrednost operacije bo znašala  70 milijonov evrov, od tega bo prenova obstoječih objektov stala približno 28 milijonov in pol.

Obnova bo potekala predvidoma od maja 2022 do oktobra 2023.

V sklopu obnove bodo izvedli celovito energetsko sanacijo in notranjo prenovo deset objektov. Izgradili bodo tri objekte za garažiranje vojaških vozil, fotovoltaične elektrarne in poskrbeli za komunalne in druge ureditve.

Starejše novice