Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 2.6.2021 13:14
Občina Medvode bo gradila kolesarsko povezavo Medvode - Pirniče – Vikrče.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je občini Medvode odobrila evropska sredstva za projekt gradnje kolesarske povezave Medvode - Pirniče – Vikrče.

Za projekt v ocenjeni vrednosti 2,2 milijona evrov bo Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prispevala 912 tisoč evrov, še 228 tisoč evrov pa bo dodala Republika Slovenija. Skupaj so torej na občini Medvode prejeli 1,14 milijona evrov nepovratnih sredstev za projekt, ki predvideva izgradnjo nove kolesarske poti med Medvodami in Vikrčami.

Izvajalec za gradnjo nove kolesarske poti še ni izbran, na občini Medvode pa pripravljajo javno naročilo, ki bo objavljeno v kratkem. 

V center Medvod od sedaj s kolesom

V okviru projekta bodo zgradili varno in urejeno kolesarsko povezavo med zalednimi naselji Verje, Zgornje Pirniče, Spodnje Pirniče in Vikrče z mestnim središčem Medvode. 

Z zasnovo kolesarskih poti in številnih priključkov nanje se bo privabilo v center Medvod številne občane oziroma uporabnike, s čimer se zmanjša obremenjenost centra Medvod z motornimi vozili, spodbuja dnevne migracije s kolesi ter obenem spodbuja zdrav način življenja.

Kolesarska pot bo pripeljala uporabnike iz zalednih naselij do vseh ključnih storitev v centru občine.

Po novi kolesarski poti že naslednje leto?

»Gradnja se bo začela po izboru izvajalca in se bo zaključila predvidoma do konca prihodnjega leta,« za Ljubljanainfo povedo iz občine Medvode.

Občina Medvode bo zgradila 6215 metrov kolesarskih poti, ki bodo v celoti asfaltirane in dvosmerne. 

Večina trase poteka po poljskih poteh. Tako bodo »dela občutili večinoma le kmetovalci, zaradi prilagajanja dostopa do kmetijskih površin,« razlagajo iz občine Medvode. 

Ker je poljskih poti več in je dostop možen iz več smeri, vseeno tudi za kmetovalce ne bo gradnja nove kolesarske poti prevelika ovira, kasneje pa bo nova pot dovoljevala dostop tudi kmetijskim mehanizacijam.

Projekt vključuje tudi izgradnjo brvi čez reko Savo v Medvodah med knjižnico in občinsko stavbo.

Starejše novice