Koseški bajer.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 19.5.2023 07:00
Nekaj predlogov za spomladanske izlete.

Vse toplejši in sončni pomladni dnevi nam ponujajo veliko priložnosti za izlete. Ni pa vedno potrebno, da gremo daleč, saj je veliko zanimivih lokacij tudi v Ljubljani in njeni okolici.

Pripravili smo nekaj ogleda vrednih točk, ki jih lahko obiščete.

Skriti kotiček na obrobju Ljubljane

Koseški bajer predstavlja skriti kotiček na obrobju Ljubljane, kamor se lahko zatečete pred mestnim hrupom. Umetno jezero predstavlja primer močvirnega naravnega okolja, v katerem živijo ogrožene in tudi redke rastlinske in živalske vrste.

Na Koseškem bajerju tako lahko opazimo zelenonoge tukalice, race mlakarice in labode grbce, rastlinstvo pa zaznamujejo predvsem vrbe, črne jelše in nekaj vrst trsta na obrežju jezera.

Okoli jezera se lahko sprehodite po urejeni sprehajalni poti, lahko pa se ustavite tudi na razglednih pomolih ali na leseni ploščadi.

Spustite se v podzemni svet Županove jame

Blizu naselja Cerovo, bolj natančno ob lokalni cesti Grosuplje-Turjak, leži Županova jama. Prostore jame je leta 1926 odkril takratni župan Šentjurja Josip Perme.

Največja globina jame je 122 metrov pod zemljo, dolga pa je 330 metrov. Vanjo vodi 478 stopnic in 600 metrov poti.

Jama vsebuje vse značilne podzemne kraške posebnosti, kot so rovi, brezna, kapniki vseh vrst in dvorane, za ogled pa je odprta vsako soboto, nedeljo in praznik, ob 15. uri.

Slika je simbolična.

Sprehodite se okoli jezera na Rakitni

Rakitna je visoka kraška planota v osrčju Krimsko - Mokriškega hribovja. Priljubljeno izletniško točko predstavlja predvsem jezero na Rakitni, ki je bilo umetno ustvarjeno in predstavlja tudi izhodišče vrste sprehajalnih in pohodnih poti.

Izletniki poleti zasedajo bregove jezera, kjer se je mogoče tudi kopati, pozimi pa drsati. Ob jezeru se nahaja tudi hotel, kjer se lahko ustavite na pijači.

V vasi Rakitna stoji tudi baročna cerkev svetega Križa, ki se ponaša z dvema marmornatima oltarjema in ima dve stranski kapeli.

Biser ob obrobju Ljubljanskega barja

Podpeško jezero je prav poseben biser ob obrobju Ljubljanskega barja. Napaja se iz sedmih kraških izvirov, voda pa skozi globok lijak odteka pod zemljo. Jezero je majhno in globoko do 51 metrov.

Poleti se jezero ogreje tudi do 20 stopinj Celzija in je primerno za kopanje, zraven pa je tudi gostilna z okusno slovensko hrano.

Iz naselja Jezero vodi tudi 30-minutna pot na bližnji vrh Sv. Ane. Na vrhu se vam razprostre razgled na Ljubljansko barje, hribovja Osrednje Slovenije ter slovenske Alpe.

Gora, ki je privabila cesarja

Polhograjska gora, na vrhu katere je cerkev sv. Lovrenca, je botanična, gorniška, pa tudi zgodovinska znamenitost Polhovega Gradca.

Na njej so v 19. stoletju odkrili Blagajev volčin, dotlej še neznano rastlino, kar je bil razlog, da je v naše kraje takrat pripotoval saški kralj Friderik Avgust II.

Gora, ki je visoka 824 metrov, predstavlja tudi pomembno arheološko najdišče, ki priča o njeni poselitvi že v prazgodovini.

Gora je priljubljen cilj pohodnikov, ki lahko z nje uživajo v prelepem razgledu. Pot na goro je dolga eno uro, zahteva pa nekaj kondicije, saj je razmeroma strma.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice