Foto: Bobo
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 11.5.2022 11:04
Ugledna mednarodna lestvica univerz Quacquarelli Symonds je pretekli mesec uvrstila Univerzo v Ljubljani na visoko mesto.

Univerza v Ljubljani je bila dobro uvrščena na letošnji mednarodni lestvici univerz. Med 450 univerzami iz srednje in vzhodne Evrope ter Rusije, nekdanjih sovjetskih republik in Turčije uvrstila na odlično 33. mesto. Na svetovni ravni pa je v zadnjem letu napredovala, saj je bila uvrščena med 591. in 600. mesto med več kot tisoč ocenjevanimi univerzami.

Na mednarodni lestvici univerz Quacquarelli Symonds je še možnost za napredek, zlasti ob ustrezni podpori države, so sporočili z Univerze v Ljubljani.

Podrobnosti uvrstitve namreč kažejo, da se je naša univerza slabše izkazala pri ocenah internacionalizacije, torej pri vključevanju mednarodnih študentk in študentov ter akademsko-raziskovalnega kadra iz tujine ter pri slabem razmerju med študentkami in študenti ter učiteljicami in učitelji, kar so dejavniki, na katere sami nimajo dovolj vpliva in so odvisni od državne politike. 

Kaj vse ocenjujejo?

»Zato bi morale pristojne državne institucije v prihodnje narediti več, da se okrepijo ustrezni stimulativni pogoji za boljše delovanje slovenskih univerz in s tem nadgradnjo našega ugleda v svetu. Vsekakor je za to potrebno na državni ravni zagotoviti zadostno financiranje univerz in sprostiti formalne okvire za večje vključevanje mednarodnih študentk in študentov ter profesoric in profesorjev in raziskovalk in raziskovalcev iz tujine,« so sporočili z univerze.

Mednarodna lestvica univerz QS za področje nove Evrope in srednje Azije (Emerging Europe and Central Asia University Rankings) se pripravlja od leta 2014.

Ocenjuje se skupno deset dejavnikov, od katerih vsak prispeva določen delež k skupnim ocenam institucij: akademski ugled, zaposlitveni ugled, razmerje med profesoricami/profesorji in študentkami/študenti, znanstvena dela po fakultetah/akademijah, vključenost v mednarodne raziskovalne mreže, vpliv prek spleta, zaposleni z doktoratom, citiranje, vključenost mednarodnega akademskega osebja in število mednarodnih študentk/študentov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice