Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 10.11.2021 13:02
Inšpektorji so zaradi PCT prejšnji teden zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal.

Inšpektorji so v nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT v trgovinski in gostinski dejavnosti od 1. do 7. novembra po pojasnilih v. d. glavne tržne inšpektorice Martine Gašperlin opravili 648 nadzorov, pri tem so začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal

Stanje pri bencinskih servisih se izboljšuje, petina gostincev noče upoštevati ukrepa.

Plačilni nalogi bencinskim servisom

Tržna inšpekcija je v času nadzora v štirih primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, izdala tudi plačilne naloge. 

Vsi so bili izdani bencinskim servisom, ker niso preverjali pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri strankah, je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 v Ljubljani danes dejala Gašperlinova.

Čez vikend so po celi Sloveniji pod drobnogled vzeli 153 trgovcev, skoraj polovica od teh je bila bencinskih servisov.

Ti so po njenih besedah še posebej problematični glede preverjanja pogoja PCT. V šestih primerih so inšpektorji z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam (v Izoli, Postojni in Mariboru) ter trem trgovinam (Kik, Tom Taylor in Tedi).

Inšpektor bencinski servis z ustno odločbo začasno zaprl do odprave nepravilnosti

Od opravljenih nadzorov čez konec tedna so v nedeljo pregledali 13 bencinskih servisov na območju Dolenjske, ti niso bili problematični, 17 bencinskih servisov na območju Mariboru, enega je inšpektor z ustno odločbo začasno zaprl do odprave nepravilnosti, ter šest bencinskih servisov na območju Nove Gorice, kjer so v dveh primerih izrekli opozorilo, saj so sicer zagotavljali preverjanje, a šele pri blagajni.

To, da trgovec pri blagajni vpraša za pogoj PCT, po pojasnilih Gašperlinove ni v redu. »Želimo doseči, da trgovec oziroma prodajalec preveri PCT pri vhodu, na vstopni točki,« je dejala.

Glede na ugotovitve se je stanje v zvezi s preverjanjem pogoja PCT na bencinskih servisih po njenih besedah sicer bistveno izboljšalo, ni pa še idealno. Gašperlinova si želi, da zavezanci izkoristijo prisotnost inšpektorja in ga vprašajo, če jim kaj glede odloka ni jasno.

Inšpektorji so v soboto opravili tudi 17 nadzorov v nočnih klubih. Ti so večinoma poslovali v skladu s pravili, pregledovali so tako osebne dokumente kot PCT dokazila, tudi maksimalno število gostov ni bilo preseženo. V enem primeru, v gostinskem obratu v Kopru, pa je bila izdana ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti.

»Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT tako s strani uporabnikov kot ponudnikov storitev, zato ne želimo delati zgolj na statistiki, ker nam tekmovanje s številkami ne bo prineslo želenega rezultata,« je še dejala Gašperlinova.

Petina gostinskih lokalov noče upoštevati ukrepov

Medtem je inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po besedah direktorja Branka Podpečana prejšnji teden opravila poostren nadzor v gostinski dejavnosti, trgovini z živili in obratih za proizvodnjo živil. Opravili so 602 nadzora, pri tem pa v 111 ugotovili nepravilnost - ena se nanaša na trgovino, ostale na gostinske obrate.

Po njegovih pojasnilih je šlo predvsem za pomanjkljivosti pri nadzoru pogoja PCT, izvajalci so denimo samo vprašali, ali je izpolnjen pogoj PCT ali ne, ali so samo pogledali potrdilo, niso pa preverjali pristnosti in veljavnosti QR kode. Zaradi tega je bilo izrečenih več ukrepov, skupaj je bilo glob za 45.500 evrov.

Kot je poudaril, je približno petina gostinskih lokalov, ki noče upoštevati teh ukrepov. »Ni namen našega nadzora izrekanje glob, vendar očitno drugače ne gre,« je dodal.

Inšpektorji so tako zaprli en obrat, izdali so mu tudi upravno odločbo, medtem ko so ostali v času prisotnosti inšpektorjev vzpostavili vse pogoje, ki so potrebni, da lahko gostinski obrat obratuje.

V primeru nepravilnosti v trgovini po njegovih pojasnilih poslovodja ni želela predstaviti podatkov o izpolnjevanju pogoja PCT za zaposlene, zaradi česar so izdali 4000 evrov globe.

Podpečan je ob tem poudaril, da poostrene nadzore izvajajo tudi ta teden, tako bo tudi prihodnji teden, pri tem pa bodo stopnjevali ukrepanje. Za kršitelje, ki niso pripravljeni upoštevati pogojev, bodo izrekali globe in začasno prepovedali delovanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice