Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 13.5.2022 20:22
Petek trinajsti velja za nesrečni dan v mnogih praznoverjih. Tudi v vas zbuja nelagodje ali strah?

Strah pred petkom trinajstim se imenuje paraskavedekatriafobija ali paraskevidekatriafobija, ki je posebna oblika triskaedekafobije, fobije (strahom) pred številom trinajst.

Petek trinajsti velja za nesrečni dan v angleško, francosko in portugalsko govorečih državah po svetu, kakor tudi v Avstriji, Nemčiji, Estoniji, Finskem, Nizozemskem, Belgiji, Irskem, Poljskem, Bolgariji, Danskem, Islandiji, Litvi, Makedoniji, Švedskem, Norveškem, Češkem, Slovaškem, Sloveniji, Madžarskem, Filipinih in ZDA.

Podobna praznoverja obstajajo v drugih kulturah. V grško, romunsko in špansko govorečem svetu imajo na primer torek trinajstega za nesrečni dan. V Italiji je to petek sedemnajstega.

Strah pred petkom 13. že od nekdaj

Število 12 izraža popolnost, saj ima leto 12 mesecev, na gori Olimp je bivalo 12 bogov, Jezus pa je imel 12 apostolov, medtem ko število 13 predstavlja nepravilnost.

Tudi ob petkih se je v zgodovini človeštva menda dogajalo kup slabih stvari. Zato je kombinacija petka in števila 13 še posebej nevarna, so prepričani nekateri.

Že Eva in Adam naj bi bila iz raja izgnana prav v petek in tudi Jezus je bil križan v petek, po večerji na kateri je bilo 13 ljudi (Jezus in 12 apostolov), 13. apostol, Juda Iškarijot, je Jezusa izdal, v starem Rimu pa so ob petkih izvrševali smrtne kazni. Tudi Britanci so ob petkih usmrtili in obešali kaznjence. Do giljotine, ki je padla 13 ‘čevljev’ nizko, je menda vodilo 13 stopnic, na vrvi za obešanje pa je bilo 13 vozljev.

Francoski kralj Filip IV pa se je leta 1307, ravno na petek trinajsti, odločil aretirati vse viteze templjarje. Tudi Costa Concordia, masivna potniška ladja s 4000 potniki, je trčila ob morsko dno in se pričela potapljati v petek, 13. januarja 2012. 

Tudi v ameriške terminologije se je uveljavil tudi izraz 'črni petek', ki označuje predvsem negativne spremembe na finančnem trgu.

Petek trinajsti do trikrat na leto

Zanimivo je, da je v gregorijanskem koledarju 13. dan v mesecu najbolj pogost prav petek. V enem letu pride do najmanj enega in največ treh petkov trinajstih. In veste kako? Če je prvi dan v mesecu nedelja, je potem v tem mesecu tudi petek trinajsti. 

Temu se danes za vsak slučaj ognite

Če se petka trinajstega sicer ne bojite, a bi se vseeno radi ognili zakletemu življenju bodite pazljivi, da ne razbijete ogledala, ki menda prinaša sedem let nesreče, prav tako vam črna mačka ne sme prekrižati poti.

Prav tako danes ne smete ubiti pajka.

Če imate simpatijo, zmenek raje prestavite na drug dan. Pozorni bodite tudi pri kuhi - nesrečo prinaša razsipana sol. Če sem vam zgodi, ščepec te vržite čez levo ramo. Prav tako danes ne odpirajte dežnika v zaprtih prostorih, saj boste s tem uročili vse v tisti stavbi.

Če ne bi radi prehitro osiveli, se na ta dan izogibajte nenadnim šokom in strahu, sicer lahko čez noč osivite. Stoletja so ljudje verjeli, da so se tisti, ki so na petek, trinajstega, doživeli grozljivo izkušnjo – videli duhove ali imeli bližnje srečanje s smrtjo – v naslednje jutro prebudili z belimi lasmi.

Če že morate zehati na petek, trinajstega, si med zehanjem vedno pokrijte usta. Ne le, da je to lepa navada, če tega ne storite, boste – sodeč po enem od mnogih vraževerij – zboleli, ali še huje, lahko vas obsede hudič.

V srednjem veku je veljalo prepričanje, da je zehanje izzval hudič, ki je iskal priložnost, da bi skozi usta vstopil v človeka in ga obsedel. Sprva so namesto cele dlani kot protiurok pred usti s prsti naredili križ in s tem hudiču preprečili vstop.

Na petek, trinajstega, prav tako ni priporočljivo prekrižati noža in vilice. Ne le, da nam tako narekuje bonton, privablja nesrečo, saj prekrižan pribor simbolizira težke čase.

Če obedujete v večjem številu, poskrbite, da vas za mizo ne sedi ravno trinajst. Ne le, da bo prva oseba že skoraj pojedla, ko bo zadnja šele dobila hrano na mizo, samo pomislite na usodo Jezusa. Ne le 13 oseb za mizo, tudi 13 oseb v enem prostoru naj bi napovedovalo zlovešče dogodke – ena izmed njih bo v naslednjem letu umrla.

Večina ve, da razbito ogledalo domnevno prinaša sedem let nesreče, kar mnogi ne vedo, pa je, da je treba ogledala prekriti v prisotnosti bolnih in umirajočih, saj bi ti lahko v odsevu zagledali 'kosca'.

Če ste ženska in ta dan potujete z ladjo, vaša prisotnost predstavlja nevarnost za posadko, saj prisotnost ženske na krovu napoveduje nesrečo.

Seksistična vraža izhaja iz dejstva, da je bilo ribištvo nekoč zelo umazan in nevaren posel in kot tak neprimeren za nežnejši spol.

Če ste zaljubljeni in ste se namenili svojo ljubezen izpovedati pod luno, tega ne počnite na petek, trinajstega, saj takšna zveza nima prave prihodnosti.

Ne bojte se preveč, to je edini petek trinajsti letos. 

Starejše novice