Foto: Posnetek zaslona Facebook videa Piščalka
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 10.12.2021 20:29
Petkovi protestniki so ob peki kostanja odšteli še en teden do volitev.

Kot smo poročali, so včeraj petkovi protestniki, po točno enem letu ponovno poslali tradicionalno snežno sporočilo vladi.

Danes ob 19.00 pa so na Trgi republike ob peki kostanja, ki je po mnenju vlade epidemiološko nenevaren protestno odšteli še en teden do volitev.

Svetovni dan človekovih pravic

Protestniki so spregovorili o primeru, ki danes razburja Sloveniji: V Dragonji iščejo desetletno deklico, ki jo je voda odplavila medtem ko je z družino iskala možnost normalnega in varnega življenja v Evropski uniji. Družino so že poslali nazaj na Hrvaško.

V luči svetovnega dneva človekovih pravic in omenjenega dogodka, so na današnjem protestu zbirali obleke, obutev in potrebščine za več tisoč beguncev, ki jih je zima ujela na Balkanski poti, kjer dobesedno zmrzujejo pred vrati Evrope. 

Na današnjem protestu so izpostavili pomen boja za varovanje teh pravic, ki pa so, po njihovem mnjenju, vse prevečkrat kršene prav zaradi zavestnih dejanj in politik trenutne oblasti.

Demokracija, vladavina prava in človekove pravice

Ob 20. uri so nadaljevali z javno tribuno iniciative Glas ljudstva. Na mednarodni dan človekovih pravic, so osvetlili predvsem področje demokracije, vladavine prava in pomen spoštovanja človekovih pravic.

Obravnavali so tudi predloge na področju reforme političnega sistema: »Trenutno stanje (ne)demokracije v Sloveniji je dokazalo, kako zelo hitro se da izrabiti sistem in spodkopavati temelje pravne države. Zato se vedno več posameznikov in organizacij zavzema za korenito reformo političnega sistema, temu pa pritrjuje tudi vse več ustavnih pravnikov.«

Tudi v iniciativi Glas ljudstva so predlagali več zahtev na to temo, vsebinsko pa zasledujejo predvsem ideje o zagotavljanju večje možnosti sodelovanja v demokratičnih postopkih, pri imenovanju kandidatov na strankarskih listah ter stremijo k uveljavljanju ustavnega načela, da mora oblast pripadati ljudstvu - ne strankokraciji in političnim elitam, ali kapitalu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice