Vir: Občina Medvode
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Ned, 15.8.2021 11:19
V Valburgi ta teden poteka rušitev starega vrtca. Prihodnje leto bo ob novem vrtcu zgrajen prizidek za dva oddelka otrok.

Vrtec v Valburgi čakajo spremembe. Trenutno poteka rušitev starega vrtca, ki bi ga morali zrušiti že pred devetimi leti, leta 2022 pa bo ob novem vrtcu zgrajen prizidek za dva oddelka otrok. 

Stavba starega vrtca v Valburgi je bila zgrajena leta 1912, ko je bila to prvotno gostilna s kegljiščem. Enota vrtca se je tam odprla v marcu 1979. Vrtec Medvode je sicer trenutno organiziran v osmih enotah, ki so razpršene po celotni občini, število oddelkov pa med letom variira in se giblje okoli 40.

Zaradi prostorske stiske v Vrtcu Medvode je Občina Medvode leta 2012 zgradila nov sodoben nizkoenergijski leseni vrtec v Valburgi v neposredni bližini starega, ki ustreza vsem normativom in je bil zgrajen kot nadomestek staremu vrtcu. 

Prišle so težave

Stara stavba bi morala biti po izgradnji novega vrtca porušena, vendar pa se je število otrok vključenih v Vrtec Medvode naglo povečevalo in je stari vrtec ostal v uporabi tudi po odprtju novega, saj so bile polno zasedene vse enote Vrtca Medvode in v nasprotnem primeru treh oddelkov otrok ne bi mogli sprejeti v Vrtec Medvode.

Stari vrtec v Valburgi ne ustreza sodobnim standardom, je tudi energetsko potraten, po vsakem inšpekcijskem pregledu pa je bilo potrebnih več odprav pomanjkljivosti, da je vrtec še lahko ostal odprt.

Inšpekcijska odločba iz leta 2019 je naložila zaprtje vrtca do letošnjega poletja, saj zaradi dotrajanosti objekta sanacija ni bila smiselna.

Gradnja novega vrtca

V vmesnem času so pregledali vse možnosti za zagotavljanje dodatnih kapacitet na drugih lokacijah. Želja je bila širitev vrtca v Sori, a se je kasneje izkazalo, da bi bila ta opcija ekonomsko manj upravičena in bi zaradi prostorskih omejitev lahko tam zagotovili prostor za le en dodaten oddelek.

Zato so v preteklem letu pristopili k pripravi dokumentacije za rušitev starega vrtca v Valburgi in izgradnjo prizidka k novemu vrtcu.

Cilj projekta je porušiti star, v vseh pogledih neustrezen vrtec in na tem mestu zgraditi nov, sodoben, otrokom in vzgojiteljem prijazen objekt.

V starem vrtcu je bilo doslej prostora za tri oddelke otrok, v prizidku novega vrtca pa bo prostora za dva oddelka druge starostne skupine. Do konca leta načrtujejo objavo javnega naročila za gradnjo prizidka k vrtcu, ki bo zaključena predvidoma v prihodnjem letu.

Rušitev starega vrtca v vrednosti slabih 40.000 evrov izvaja podjetje Dolinšek transport. Dela bodo zaključena do konca prihodnjega tedna.

Starejše novice