Foto: Pexels
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 20.6.2021 07:51
Počitnice se bližajo. Preverili smo, kam z osnovnošolcem.

Se sprašujete, kako svojim otrokom popestriti poletne dni? Izbrali smo nekaj poletnih dejavnosti v mestu, kjer bo vsakdo našel nekaj, po čemer si bo zapomnil to poletje in se ob tem neizmerno zabaval. In to je najpomembnejše. 

Ustvarjalne počitnice v mestu

Spoznavanje arhitekture

Otroci se bodo v počitniškem varstvu “Ljubljana in njeni skriti kotički” na zabaven in igriv način seznanjali s svetom arhitekture in prostora z učenjem opazovanja opazovanja in vrednotenja grajenega sveta okrog sebe. Dejavnosti, v organizaciji Igrive arhitekture, se bodo vsak dan prepletale in bodo potekale v parku Tivoli, raziskovali in na ustvarjalen način bodo spoznavali Ljubljano, se veliko naučili o njeni zgodovini, arhitekturi in spoznavali naravo in umetnost. En dan bodo odkrivali zanimivosti, predvsem fotografije, ki jih skriva Muzej novejše zgodovine Slovenije, veliko časa pa bo namenjenega tudi spoznavanju starih otroških iger in druženju z vrstniki.

Prvi dan bodo obiskali Krajinski park Tivoli, kjer se bomo preizkušali v orientaciji po parku z zemljevidom in se igrali drevesnega detektiva. 
Naslednji dan bodo obiskali in si ogledali Plečnikovo hišo, odkrivali skrite kotičke njegove hiše in izvedeli, kako je bilo ime njegovemu kužku. 

Otroci bodo spoznali tudi Staro elektrarno, stavbo z zanimivo zgodovino, poslušali zgodbe o ljubljanskem tramvaju in o tem, kako je mesto dobilo elektriko. Iz odpadnega materiala bodo ustvarili okolju prijazna vozila. 

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo odkrivali fotografiranje in samostojno ustvarjanje in razvijanje fotografij.

Foto: Pexels

Teden v muzeju

Narodni muzej Slovenije vabi otroke k preživljanju počitnic nekoliko drugače – v muzeju. Tivolski ustvarjalni krog organizirajo v muzejih ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije, Moderna galerija, Mednarodni grafični likovni center, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodna galerija. 

Program treh muzejev na Metelkovi bo potekal v v Narodnem muzeju Slovenije, Muzeju sodobne umetnosti MSUM in Slovenskem etnografskem muzeju z Lončarskim ateljejem SEM.

Srednjeveški grad

Na Ljubljanskem gradu bodo otroci preživljali del počitnic za mogočnimi grajskimi zidovi in  odpotovali v čas srednjega veka. Pripravili so programa Skrivnostno zmajevo izginotje in Čudežno zdravilo za cesarja. Večji del dneva bodo z izkušenimi grajskimi animatorji raziskovali grad in njegovo okolico, prosti čas pa preživeli v naravi. Počitniško varstvo je namenjeno otrokom od 6. do 11. leta starosti. 

Foto: Pexels

Počitnice v naravi

Iz narave v disko

Poletni aktivni kamp za fante in dekleta v organizaciji Lila Vila vključuje gozdne dogodivščine, jahanje konja, bazen in vodno doživetje, dan na kmetiji, kotalkanje/rolanje, gozdno iskanje zaklada, disko, karaoke, poslikavo obraza in igro pod krošnjami dreves.

Ustvarjanje v gozu

Mala ulica je prostor za otroke, kjer organizirajo številne dejavnosti, tudi v naravi. Gozd ponuja neskončno veliko materialov in predmetov, na podlagi katerih otrokom posredujejo  konkretna znanja in razumevanja s področja biologije, kemije, fizike, matematike, logike ob stalnem gibanju, ki spodbuja telesno in fino motoriko ter domišljijo. Daleč stran od računalnika in elektronskih naprav se bodo otroci vsak teden po različnih poteh povzpeli na Golovec ali Rožnik, kjer bodo na zabaven način spoznavali gozd in sodelovali pri različnih gozdnih ustvarjalnicah.

Pustolovske počitnice v Orehovem gaju

Počitnice v Orehovem gaju na obrobju mesta zaznamuje preživljanje časa v naravi in velika pestrost dogodivščin.
V program Pustolovskih počitnic so združili doživljajsko-reciklažno igrišče za prosto igro z napihljivimi tarčami in igrišči, čarovniški rojstni dan, nerf bitko, escape igre, iskanje skritega zaklada po Magičnem gozdu in še marsikaj. 

Foto: Pexels

Športne počitnice

Urbani kul športi

Pod urbano streho so tudi letos pripravili najboljše športne počitnice, kjer se otroci ob učenju urbanih športov družijo in zabavajo.

V Freestyle in mini freestyle programu se bodo spoznavali z vsemi urbanimi športi in kulturo. Program vključuje osnove rolkanja, BMX-a, rolanja, vožnje s skirojem, plezanja in urbanih plesov, Na voljo so tudi programi izbranih športov: BMX&MTB počitnice, skate počitnice in skiro počitnice 

Foto: Pexels

1. Nogometni kamp ljubljana 

Šport Ljubljana v sodelovanju z ljubljanskimi nogometnimi klubi organizira 1. Nogometni kamp Ljubljana v Parku Svoboda, namenjen deklicam in dečkom od sedmega do trinajstega leta starosti.  
Kamp je primeren tako športno aktivnim otrokom, ki že trenirajo nogomet, kakor tudi tistim, ki bi si želeli narediti prve nogometne korake. 
Med poletnimi počitnicami bodo otroci na lokacijah Parka Svoboda, Gimnastičnega centra Ljubljana, Kopališča Kolezija in ostalih objektov Športa Ljubljana poleg nogometa na nogometnih igriščih z naravno travo spoznavali tudi druge igre z žogo, osnove gimnastike, motorike, atletike, plezanje, plavanje, štafetne igre in zabavne animacije. Zadnji dan se bodo pomerili na zaključnem turnirju.

Foto: Pexels

Od rokerja do dramskega igralca

Počitniške šole v Pionirskem domu že tradicionalno ponujajo sproščeno druženje in preplet različnih dejavnosti. Letošnje počitniške šole bodo potekale na dveh lokacijah, in sicer, na Vilharjevi cesti 11 in na Komenskega 9. Za vašega otroka lahko izbirate med številnimi dejavnostmi, med katerimi se bodo v zgodbe potopili z vsemi čutili, postali rokerji na Rock akademiji, se učili risanja, slikanja in umetnotne zgodovine, dramske igre, ustvarjanja animiranih filmov, se približali živalskemu in rastlinskemu svetu. 

Brezplačne počitniške dejavnosti za socialno ogrožene otroke

Mestna občina Ljubljana tudi letos organizira sofinancirane tedenske programe poletnega počitniškega varstva. Vsi programi trajajo devet ur dnevno in vključujejo prehrano, kosilo in dve malici. Pri vseh dejavnostih so na voljo tudi mesta za socialno ogrožene otroke, za katere je varstvo v celoti brezplačno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice