Pepelnica, ob kateri so kasneje odkrili še eno takšno skrinjo.
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 19.7.2021 12:28
Med obnovo Dunajske ceste so naleteli na izjemno dobro ohranjeno približno dva tisoč let staro kamnito skrinjo. Nato so naleteli še na eno, kar je nakazovalo na to, da gre za grob zakoncev.

Prejšnji teden se je v arheološkem svetu dogajalo nekaj izjemnega. Med obnovo Dunajske ceste v prestolnici so namreč naleteli na izjemno dobro ohranjene rimske grobove, stare približno dva tisoč let

Na severnem emonskem grobišču so naleteli na 30 grobov in kamnito skrinjo – pepelnico, ki je izjemno redka. Najdba je zanimiva, ker se v takšni skrinji predmeti, ki so bili pokojniku pridani ob pokopu, izjemno dobro ohranijo.

Ker so v takšnih skrinjah pokopavali premožnejše Emonce, gre sklepati, da bo tudi tisto, kar bodo odkrili znotraj take skrinje, nekaj posebnega.

»Ostalo ni nič – razen dna«

Konec prejšnjega tedna je namestnik vodje izkopavanja Matej Draksler za Ljubljanainfo razkril, da so ob prvotno odkriti pepelnici naleteli na še eno. 

Šlo je za kamnito skrinjo na isti rimski družinski grobni parceli, zato so sklepali, da sta bila tu pokopana zakonca.

A Draksler je danes za Ljubljanainfo povedal: »Druga pepelnica je bila popolnoma uničena in od nje ni ostalo nič – razen dna

Slabo stanje druge pepelnice je velika škoda, a hkrati še en pokazatelj, kako izjemna najdba je ohranjena pepelnica, ki so jo globoko pod površjem odkrili prejšnji teden.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice