Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 1.10.2022 11:24
Mnogi kmetje zaradi slabih pogojev za rast letos opozarjajo na manjše pridelke. Z dobro letino pa se lahko pohvalijo pridelovalci buč, ki letos ponekod dosegajo celo rekordno število buč. Kakšna pa bo cena bučnega olja?

Kmetje na severovzhodu Slovenije so letos presenečeni nad visokimi pridelki buč. Letina se je na presenečenje mnogih izkazala za izredno dobro.

»Letos jih je bilo več, kot smo jih imeli pred petimi leti. Bilo je dosti več buč, zdaj pa bomo videli, kaj bo nastalo,« je dejal Jože Duh, ki ima doma manjši nasad buč.

Čeprav je bilo vreme letos nenaklonjeno poljedelcem, se je kombinacija suše in dežja za pridelavo buč izkazala za zelo ugodno.

Tudi Gorazd Kocbek iz Oljarne Kocbek pojasnjuje, da je letošnja letina buč nad pričakovanji.

»Ponekod so pridelki rekordni, celo tako, da ne more nihče verjeti, da je možno na enem hektarju pridelati toliko bučnega semena. Tudi sama vizualna kakovost je izredno dobra, koliko pa ima maščobe v sebi pa bo potem pokazal čas, ko bomo začeli iz letošnjih semen stiskat olje,« pove Kocbek.

Kmetijski zavod Maribor opozarja na slabo kvaliteto

Kljub temu da so buče polne semen, na Kmetijskem zavodu Maribor opozarjajo na možnost, da bodo semena zaradi vremenskih vplivov slabše kvalitete.

»Dejansko bo verjetno slaba kvaliteta. To se bojim, da bo, potem ko bodo hoteli olje stiskat, ker obarvanost bo slaba, pečke so majhne. Tisti, ki so pa namakali, ampak oljnih buč žal zelo malo namakajo, tisti pa so imeli seveda krasen pridelek,« je pojasnila Miša Pušenjak iz Kmetijskega zavoda Maribor.

Pridelava buč dražja za 50 odstotkov

S pridelavo buč je sicer veliko dela. Kmetje pa pri tem seštevajo tudi višje stroške, ki jih morajo letos upoštevati.

»Veliko je dela, ja. Kar veliko moraš sem pa tja voziti. Moraš tudi na sušenje peljati potem še na oljenje in vse to,« so povedali v družini Ploj.

Višje cene stroškov prevoza, gnojil in energentov so poskrbele za polovico višjo ceno pridelave, poudarjajo na Kmetijskem zavodu Maribor.

»Dušik se je celo za desetkrat podražil ponekod, dušik sicer ni glavi faktor pri bučah, to je res - se pravi gnojilo iz dušika. Nafta vsi vemo, koliko se je podražila, tako da za 50 odstotkov se je zanesljivo povečala pridelava,« je dodala Pušenjak.

Bučno olje dražje za tri do štiri evre

Bučna semena so se glede na lansko leto podražila za okoli dva evra na liter. Oljarji že napovedujejo tudi višje cene bučnega olja.

Kot ocenjujejo v Oljarni Kocbek, bo liter bučnega olja v trgovinah letos dražji okoli tri do štiri evre.

»Steklenice so se v letošnjem letu podražile že skoraj za 100 odstotkov. Večina oljarn kuri ali na kurilno olje ali na plin, nekateri tudi na drva, ampak teh je zelo malo. Se pravi, vsi ti energenti so se podražili. Potem elektrika je potrebna, tudi to se je blazno podražilo, tudi delovna sila,« je naštel Kocbek.

Bučno olje je sicer tudi eno izmed petih sezonskih izdelkov, ki je bilo uvrščeno v primerjalnik cen živil na portalu Naša super hrana.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice