Ustvarjeno dne
Čet, 27.8.2020 07:30
Če mislite, da je to fotomontaža, ste se zmotili! V ljubljanskih Vevčah je Viktorju Županiču zrasla skoraj 4 metre visoka sončnica in za kar en meter "prerasla" povprečno višino teh enoletnic.

Viktor Županič je nekdanji zdravstveni reševalec, ki pa je že tri desetletja v pokoju. Čas si z ženo krajšata s šivanjem na starem, lepo ohranjenem šivalnem stroju, ki je še iz časov stare Nemčije. Ko pa se ozremo skozi okno, se pred hišo razprostira urejen vrt, na katerem gojita zelenjavo. Da moramo vedeti, kaj jemo, rečeta. Senzacija, ki je zrasla na vrtu, pa je navdušila tudi vse sosede.

Sin pravi, da je to čudež!

"Sončnice nisva posadila na vrt namerno," pravi 85-letni Viktor in dodaja, da je zrasla tik nad paprikami, zaradi česar jo je bil primoran obrezovati, da jim je dajala dovolj prostora za rast. Ravno to je po njegovem mnenju tudi razlog, da je zrasla skoraj 4 metre visoko. Njegov sin pa meni, da gre za čudež. Kdo bi mu vendar zameril, ko pa sončnica velikanka meri kar meter več od običajne višine, ki jo lahko dosežejo sončnice?

»Nismo se posebej veliko ukvarjali z njo. Niti gnojili je nismo,« pravi sin Roman. Pošalimo se, da gre za drevo, na katerega »krošnji« je zraslo preko 70 cvetov! Viktor posebnih načrtov zanje nima, mi pa z veseljem ponudi, da lahko čez mesec dni prevzamem nekaj semen in poskusim srečo tudi na svojem vrtu. Kdo bi si mislil, da bo sončnica velikanka dobila tudi medijsko prepoznavnost! Da je ne bodo nikoli pozabili, so njeno fotografijo že razvili in sedaj čaka, da bo krasila kuhinjsko steno.

Starejše novice