Ustvarjeno dne
Pon, 10.10.2022 07:00
Mlada podjetnica Teja Rosulnik v svojem Pokie Bistroju Ljubljančankam in Ljubljančanom, ki hitijo skozi dan, ponuja poke sklede, smutije in druge obroke iz svežih in zdravih sestavin.

Če boste lepega dne hiteli po Slovenski cesti, mimo kultne gostilne Figovec proti Bavarskemu dvoru, in razmišljali o tem, kako bi se vam na hitro prilegel zdrav obrok, niste daleč od rešitve.

V začetku letošnjega leta se je namreč prav na Slovenski, med trgovino z oblačili in turistično agencijo, odprl prikupen Pokie Bistro, ki Ljubljančankam in Ljubljančanom, pa tudi radovednim turistom, ponuja poke sklede (»poke bowls«, kot jim pravijo v tujini), smutije iz zdravih, naravnih sestavin ter okusne, sveže zajtrke in brunche (je kdo rekel avokado toast?) – vse našteto lahko odnesete s seboj in pojeste kar na poti do naslednjega opravka.

Za zdravo restavracijo stoji Teja Rosulnik, 23-letna podjetnica, ki je premogla dovolj drznosti, da je kljub uspešni karieri v marketingu že v zgodnjih dvajsetih začela razmišljati o samostojni poti.

»Pred Pokie Bistrojem sem bila redno zaposlena v zelo perspektivnem podjetju, a je v meni tlela močna želja po ustvarjanju svoje zgodbe,« pravi in dodaja: »Zelo rada potujem in se spoznavam z novimi kulturami, na potovanjih pa me še posebej impresionira kulinarika.«

Med svojimi popotniškimi podvigi je tako naletela tudi na ponudbo »poke bowls«, ki so predvsem v večjih, turističnih mestih že priljubljena izbira »to go« prehrane.

Gre za havajsko jed, sestavljeno iz surove ribe, riža in številnih vrst zelenjave, ki jih je mogoče poljubno kombinirati in začiniti, postrežena pa je v skledi (bovli). Variacije bovl lahko namesto rib vsebujejo tudi tofu, piščanca in tako dalje, prav tako se namesto riža lahko uporablja druga baza.

»V Ljubljani sem zaznala pomanjkanje zdrave ponudbe – sploh za pesketarijance, kar sem tudi sama – in to je bil nazadnje povod za odprtje bistroja,« pravi.

Pomislekov, kako se bo to prijelo pri nas, ni imela. »Zavedala sem se, da je Ljubljana zelo priljubljena turistična destinacija in polna mladih ljudi, ki so odprti za nove okuse. Poleg tega pa imamo na voljo tudi kombinacije skled, ki so prilagojene za slovenski trg: niso pikantne in vsebujejo termično obdelan protein.«

Poke sklede so po njenem odlična izbira za obrok, saj omogočajo nešteto izbir. »Lahko si vsakič izbereš drugo hišno skledo, lahko pa se tudi vsakič odločiš za drugačno kombinacijo sestavin in tako poskrbiš, da se tvoje brbončice nikoli ne naveličajo svežine.«

Sezonsko in sveže

Trenutno Pokie Bistro ponuja štiri hišne sklede: Sunny, Fitnes, California in Vegan, iz vseh sestavin, ki so v bistroju na voljo, pa si je mogoče sestaviti popolnoma svojo.

Mi smo izbrali Sunny in uživali v kombinaciji marinirane tune, riža, korenčka, redkvice, kumare, paradižnika, grantanega jabolka, ananasa in ostalih okusnih in svežih sestavin.

Tejina najljubša skleda pa vsebuje vsestranski riž, sočen paradižnik, vitaminski korenček, slastno koruzo, edamame in tofu. Skledi doda še več življenja z arašidovo omako in pestom ter jo začini z granatnim jabolkom in arašidi.

»Prva vrednota sestavin je za nas svežina. Trudimo se ponuditi sezonsko in sveže,« še poudari.

Tudi za brunch (pozni zajtrk – zgodnje kosilo, op. a.) lahko izbirate med štirimi skledami, ki so narejene bolj po principu ovsene kaše, in avokadovim toastom, na meniju pa so še smutiji in štiri različice suši burrita. Vse na meniju lahko pojeste spotoma, če se v Pokie Bistro ustavite med službenim odmorom, lahko pa tudi v restavraciji, ki v zgornjem nadstropju skriva lično urejen jedilni prostor.

Teja si je želela, da bi se njena restavracija nahajala v centru Ljubljane, kjer je tudi največ turistov, zato se je veliko sprehajala naokoli in opazovala prazne prostore.

»Vsak dan sem tudi spremljala portal z razpoložljivimi nepremičninami, kjer sem končno našla prostor, prepoznala njegov potencial, ga obnovila in nazadnje odprla bistro.«

Vztrajnost se izplača

Na dan, ko obiščemo Pokie Bistro, restavracija poka po šivih – pred vrati so v pričakovanju dostave postrojeni Woltovi dostavljalci, pa tudi sicer se pred panojem s ponudbo ves čas ustavljajo mimoidoči Ljubljančani in turisti in kukajo v notranjost bistroja. Na svoje bowle »to go« medtem potrpežljivo čaka skupina skandinavskih turistov.

Vseeno pa si želi Teja obisk še povečati in dodatno delati na prepoznavnosti bistroja: »Lahko pa rečem, da imamo že zdaj res veliko povpraševanje po naših skledah prek Wolta, ker je to vrhunska izbira za obrok v pisarni, seveda pa se pri nas pogosto ustavljajo tudi turisti, predvsem čez poletje jih je bilo ogromno, čez leto pa po mojem občutku nekje 30 odstotkov.«

Vsem, ki tako kot ona razmišljajo o tem, da bi se podali na samostojno pot, polaga na srce, naj bodo vztrajni.

»To je bistvena sestavina začetka posla. Stopaš na pot, ki je še ne poznaš in se vsak dan soočaš z novimi izzivi. Najprej je bilo zame najtežje najti prostor in ga prenoviti. Ko enkrat odpreš restavracijo, pa moraš najti zanesljive dobavitelje in zaposlene, ki bodo kakovostno predstavljali tvojo znamko. Menim, da so zaposleni srce podjetja, zato je pomembno, da poznajo njegove vrednote in se na delu počutijo dobro,« pravi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice