Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 30.7.2021 15:02
Splošna bolnišnica Murska Sobota je danes odprla regionalni cepilni center.

Z današnjim dnem se je v Splošni bolnišnici Murska Sobota odprl regijski cepilni center, ki bo deloval vsak dan, od ponedeljka do sobote, od 8. do 20. ure. Namen odprtja centra je čim večja precepljenost v državi in možnost cepljenja za vse.

Murskosoboška bolnišnica je tretja, ki odpira vrata celodnevnemu cepljenju. Prvi, ki je v tem tednu odprl vrata regionalnega cepilnega centra, je bil Univerzitetni klinični center Maribor, sledila je še Splošna bolnišnica Brežice.

Ob odprtju cepilnega centra je Splošno bolnišnico Murska Sobota obiskal minister za zdravje Janez Poklukar

»Potrebujemo narodno enotnost«

V izogib zapiranju po 15. avgustu, katero je bilo napovedano s strani direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, minister prosi vse prebivalce države, da pristopijo k cepljenju.

»Potrebujemo narodno enotnost. To smo premogli leta 1990, ko smo vsi vedeli, da potrebujemo svojo državo. Enako enotnost potrebujemo danes. Slovenija je demokratična država in zato je vsak svoje sreče kovač. Ugotavljamo, da je epidemija kompleksna in da smo tukaj vsi vpleteni in da smo vsi skupaj kovači naše sreče. Verjamem v solidarnost in družbeno odgovornost,« je povedal Poklukar.

Cepljenje tudi v lekarnah?

Minister poudarja, da si v prihodnosti želi uvedbe cepljenja tudi v lekarnah, kot to izvaja že šest držav, ob tem pa dodaja, da višja, kot bo precepljenost, lažje in bolj sproščeno bomo živeli v jeseni.

»Gre za odgovorno nalogo. Ustvarili bomo pomembne kompetence, na zdravstenih profilih, ki dosedaj tega niso počeli,« je dodal. 

Načrt za izvedbo projekta pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, izvedli pa bi ga lahko postopoma v začetku naslednjega leta. 

Kmalu vključen tudi Rdeči križ

Rdeči križ naj bi s svojimi ekipami, ki poučujejo prvo pomoč, šel na teren po vaseh in pomagal ljudem pri odgovorih glede varnosti in učinkovitosti cepiv ter jih opolnomočili z znanjem, katerega potrebujejo za cepljenje. 

»Ključno je, da širjenje okužb čim bolj zajezimo. Manj kot bomo uspešneje zajezili s cepljenjem, več bo potrebnih preventivnih ukrepov,« opominja Poklukar in dodaja, da si sam tega ne želi.

Foto: Helena Vrbnjak

Cepljenje v soboški bolnišnici se je pričelo

V prvih dveh urah se je cepilo enajst oseb, od tega štirje zaposleni.

»Če se bo trend nadaljeval vsaj po pet, šest oseb na uro, bomo že zadovoljni,« je povedal direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar in sklenil, da bomo »s skupnimi močmi zmogli. Epidemija bo obvladljiva in mi bomo storili maksimalno, kar lahko, da bomo lahko vsem prebivalcem naše regije zagotovili to, kar potrebujejo.«

Nacionalni inštitut za javno zdravje ponoči objavil aplikacijo

Kot je obrazložil Poklukar, je Nacionalni inštitut za javno zdravje ponoči objavil aplikacijo za preverjanje pogoja PCT.

»Vesel sem, da smo ena izmed sedmih evropskih držav, ki to aplikacijo uveljavlja na evropskem nivoju. V skupini teh držav, je naša država edina, ki ima tako strogo zakonodajo, da imamo ob spremljanju digitalnih covid potrdil edini vse anonimizrano,« je dodal Poklukar. 

Digitalna varnost bo postala del našega vsakdana. Ob tem Poklukar poudarja, da je QR koda digitalnega potrdila primerljiva bančni kartici. Potrebno jo je varovati na enak način in je ne objavljati na spletu. 

»To je naša osebna QR koda, ki nam omogoča dostop do najrazličnejših delov družbe. Ob zaostrovanju epidemioloških razmer bo ta uporaba vedno širša,« je še dejal.

Starejše novice