Smučišče Krvavec (foto: Bobo)
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 14.1.2023 11:30
Nadpovprečno visoke temperature povzročajo težave po slovenskih smučiščih. Preverili smo, kako se spopadajo s težavami.

Visoke temperature, pomanjkanje snega in občutna rast cene energentov so v grobem ključni vzroki za porazno sezono na slovenskih smučiščih.

V primeru, da se bodo visoke temperature nadaljevale, bodo imela smučišča vse večje težave z ohranjanjem razmer za smučanje.

Na Krvavcu, Kranjski goriPohorju in na Rogli brez umetnega zasneževanja ne bo šlo, v primeru neobičajno visokih temperatur pa tudi to ne bo možno.

Na slovenskih smučiščih smo preverili, kako ocenjujejo smučarsko sezono in kako dolgo bodo lahko pri teh temperaturah vzdrževali proge.

Na Rogli zasnežujejo smučišče s petimi novimi snežnimi topovi

Na Rogli trenutno obratuje celoten sistem Planja: »Zaradi vremenskih razmer in snežnih pogojev smo bili v torek, 3. januarja, prisiljeni zapreti smučarsko progo Jurgovo. Urejen je večji del tekaških prog.«

»Pripravljeni smo na sprotno prilagajanje vremenskim razmeram in tehnično zasnežujemo takrat, ko so za to primerne temperature,« so za Sobotainfo povedali na smučišču Rogla.

»V letošnji sezoni smučišče hitro in kakovostno zasnežujemo tudi s pomočjo petih novih snežnih topov, ki sodijo med najsodobnejše tovrstne naprave pri tako imenovanih mejnih vremenskih in temperaturnih pogojih,« so še zapisali.

S sezono zaenkrat zadovoljni: »Večji del zimske sezone še pred nami«

Na Rogli so letošnjo smučarsko sezono zaradi vremena začeli kasneje: »Sezono 2022/2023 smo zaradi pomanjkanja snežnih padavin in za ta čas precej visokih temperatur začeli kar devet dni kasneje kot v pretekli sezoni, ki je bila vremensko ena najugodnejših in zelo bogata z naravnimi snežnimi padavinami.«

»V decembru 2022 smo našteli 27.506 smučarjev v 20-ih smučarskih dneh. Zaenkrat smo zadovoljni, za kakršne koli napovedi in zaključke pa je – glede na to, da je večji del zimske sezone še pred nami - seveda še prezgodaj,« so zapisali v odgovoru.

Nadejajo se uspešne zimske sezone

Na Rogli se zavedajo, da jih ob trenutnih vremenskih pogojih, občutni rasti cen živil, energentov in ostalih življenjskih stroškov, aktualni epidemiološki situaciji ter negotovih razmerah na trgu delovne sile čaka še precej izzivov.

Kljub težavam optimistični: »Zato smo sprejeli ukrepe za hitro in učinkovito prilagajanje sprotnim razmeram. Kljub nekaterim črnogledim napovedim in negotovimi razmeram pa se nadejamo uspešne zimske sezone.« 

Vprašanja o smučarski sezoni, urejenosti prog in težavah smo poslali tudi smučiščem Kranjska gora, Krvavec, Pohorje in Kope, na odgovore še čakamo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice