Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 7.3.2022 19:30
Cene energentov so v preteklih dneh na azijskem trgu podrle tiste iz leta 2008. Tako za jutrišnji dan pričakujemo enormne podražitve, nekateri celo omenjajo 15 centov na liter. Preverili smo.

Vozniki danes množično obiskujejo bencinske servise in točijo gorivo tako v avtomobile kot v velike kanistre. 

Voznike smo povprašali, zakaj so se prav danes odločili za polnjenje njihovih jeklenih konjičkov.

»Zato, ker sem slišala, da bo jutri podražitev, tak da…«

»Ker bo jutri dražji bencin.«

»Trenutno sem imel prazen tank. Tako, da sem ga napolnil.«

Vpliv na kmete

Podražitve pa ne bodo vplivale le na voznike osebnih vozil, temveč tudi na lastnike traktorjev in kmetijske mehanizacije. Kmet v večji traktor natoči okrog 400 litrov goriva kar še danes pomeni okrog 650 evrov.

»Vsi traktorji so napolnjeni, tudi kombajn ima napolnjen tank. Imamo pa en rezervoar, približno 2500 litrov, ki pa je trenutno tudi poln.

Več pa na žalost nimamo, ker nimamo niti drugih rezervoarjev niti drugih možnosti,« pojasni Danilo Meolic, predsednik območne enote KGZSMS.

Kmetje bodo tako imeli z obdelovanjem njiv in pridelavo hrane več stroškov, kar se bo zagotovo poznalo tudi pri cenah na trgovskih policah.

Maloprodajne cene

Iz OMV so nam sporočili, da na maloprodajne cene naftnih derivatov vplivajo borzne kotacije, tečaj med dolarjem in evrom, trošarine in ostale državne dajatve ter marža trgovca. 

Določanje maloprodajnih cen OMV:

  • gibanje borznih kotacij na svetovnih trgih,
  • razmerje v gibanju tečaja med ameriškim dolarjem in evrom,
  • višina trošarine in ostalih državnih dajatev,
  • marža trgovca.

Koliko točno znaša marža pri prodaji goriv nismo uspeli izvedeti, saj teh podrobnosti zaradi varstva konkurence in internih določil prodajalci goriv ne komentirajo. 

Iz Petrola so nam sporočili, da so bile razmere na svetovnih trgih energentov nepredvidljive, dodatno negotovost pa vnašajo aktualne razmere v Ukrajini in Rusiji. 

»Razmere na svetovnih trgih energentov so bile že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnašajo aktualne politične razmere in vojaške aktivnosti Rusije v Ukrajini,« pravijo na Petrolu.

Omejevanje v sosednjih državah

Zaradi negotovih razmer so tako pred kratkim na Madžarskem že posegli v omejevanje cen. Le dober kilometer preko meje smo tako danes lahko opazili povečano število slovenskih avtomobilov. 

Tam je cena dizla in 95 oktanskega goriva 480 forintov, kar znaša 1,33 evra.

Nemotena dobava

Kljub temu da v tem trenutku dobava naftnih derivatov poteka nemoteno in so državne rezerve v skladiščih po Sloveniji še vedno polne, pa vsi pričakujejo ukrepanje države. Vozniki pravijo: 

»Pa mislim, da bo skrajni čas. Drugače bodo ljudje prestrašeni, kako bodo cene šle v nedogled. Ne vem.«

»Pričakujemo, da bo država ukrepala in bo mogoče zmanjšala trošarine. Vendar vemo, da je tudi tukaj država omejena.«

Kakšne ukrepe načrtuje država na področju trošarin smo poskušali izvedeti na Ministrstvu za finance, a odgovora še nismo prejeli. 
 

Starejše novice