Ustvarjeno dne
Tor, 24.11.2020 21:59
In memoriam: prof. dr. Zora Konjajev

Poslovila se je častna meščanka Ljubljane prof. dr. Zora Konjajev, zdravnica, neonatologinja, pionirka slovenske pediatrije, znanstvenica in partizanka.

Foto: Nik Rovan

Prof. dr. Zora Konjajev je naziv častna meščanka prejela leta 2015. V obrazložitvi ob podelitvi tega, najvišjega priznanja mesta Ljubljane, je Mestna občina zapisala: 

Mestna občina Ljubljana je naziv častna meščanka Ljubljane podelila prof. dr. Zori Konjajev, partizanski sanitetni delavki, borki za ženske pravice, pediatrinji svetovnega ugleda, univerzitetni profesorici in publicistki kot poklon zaslužnemu delovanju med drugo svetovno vojno v Antifašistični fronti in partizanski civilni bolnišnici ter povojnemu pionirskemu delovanju v pediatriji, ko je negi dojenčkov postavila najvišje strokovne standarde, obenem pa to področje počlovečila s sobivanjem mater in novorojencev ter prisotnostjo očeta v času hospitalizacije. Kot profesorica na Medicinski fakulteti v Ljubljani je bila utemeljiteljica neonatologije, pionirka na področju bolnišnične higiene, uvedbe nevrološke preiskovalne metode za novorojence, uvedbe načela preprečevanja hude zlatenice pri novorojencih, uvedbe diagnostike, predoperativne in pooperativne nege novorojencev in mednarodno uveljavljena znanstvenica s pionirskim odkritjem v zvezi z okužbo s citomegalovirusom.

Častno meščanko prof. dr. Zoro Konjajev bomo ohranili v spoštljivem spominu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice