Slika je simbolična
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Čet, 22.9.2022 14:00
Teden, namenjen raziskovanju Ljubljane, njenih ulic in trgov, kulinaričnim užitkom, supanju …

Mestna občina Ljubljana prebivalce mesta vabi na Teden Ljubljanskega turizma, ki bo potekal od sobote do petka, od 24. do 30. septembra. 

Ta vikend pripravlja ljubljanska občina za meščane in meščanke številne aktivnosti in doživetja. »Prelevite se v turiste v svojem mestu in izkusite, kaj vse nam ponuja Ljubljana,« vabijo na Mestni občini Ljubljana.

Utrip mesta z drugega zornega kota

Teden Ljubljanskega turizma je namenjen vsem domačinom, da si podrobneje ogledajo svoje mesto in doživijo mestni utrip z drugačnega zornega kota. »Prepričani smo, da vas lahko presenetimo s kotički, ki jih še niste odkrili, in doživetji, ki jih še niste izkusili,« pravijo na občini.

Organizirajo namreč raziskovanje prestolnice, ulic, trgov, skritih kotičkov in zgodb, kulinarična doživetja, supanje po Ljubljanici, številne vodene oglede in nenavadne pustolovščine. 

»Vse z namenom, da izkusite, kako je biti turist v najlepšem mestu na svetu.«

Šest dni aktivnosti

Teden Ljubljanskega turizma se začne v soboto, 24. septembra, s supanjem po Ljubljanici (med 13. in 18.uro na Špici), družinskim doživetjem Zmajčkovo nenavadno popotovanje (med 8. in 16. uro, TIC) in vodstvom po razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt (ob 16.30, Mestni muzej Ljubljana).

V nedeljo, 25. septembra, pripravljajo Zmajčkovo nenavadno popotovanje (med 8. in 13. uro, TIC). Vabijo tudi na ogled Mestne hiše (ob 15. uri), kjer si lahko obiskovalci ogledajo prostore, ki sicer niso odprti za javnost, in grajske dvorane na Ljubljanskem gradu (ob 11. uri).

Na voljo bo  javno vodstvo po razstavi Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira v Galeriji Jakopič (ob 16.30 uri).

V ponedeljek, 26. septembra, sledita vodena ogleda po obrambnem hodniku Ljubljanskega gradu (ob 9.30 in 17. uri) in Zgodbe ljubljanskih mostov (ob 15. uri pod Fabianijevim mostom).

Na svetovni dan turizma, v torek, 27. septembra, pripravljajo dneve odprtih vrat Grajskega vinograda (od 11. do 17. ure), Cukrarne (voden ogled ob 11. uri) in Hostla Celica (vodena ogleda ob 12. in 14. uri).

V sredo, 28. septembra, sledi voden ogled Skrivnosti ljubljanskih ulic (ob 15. uri, TIC) in kolesarsko vodstvo Plečnik in dediščina Emone (ob 17. uri, Mestni muzej Ljubljana).

Četrtek bo ponujal ekskluziven voden ogled s pokušnjo posebnih in redkih žganj znane destilarne Broken Bones v štirih terminih (ob 12., 14., 16. in 18. uri). 

»Četrtek pa je tudi dan, ki odkriva pomembno plat Ljubljane: njeno dostopnost. Socialno podjetje Zavod Brez ovir pripravlja voden ogled po mestnem središču za osebe z motnjami in izgubo sluha (ob 11. uri) in za gibalno ovirane osebe ter njihove spremljevalce (ob 13. uri),« vabi občina.

Starejše novice