Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Sre, 30.6.2021 10:20
Ministrstvo za infrastrukturo s 1. julijem uvaja dve novi vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti.

Ministrstvo za infrastrukturo s prvim julijem uvaja dve vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim javnim potniškim prometom in domačim železniškim prometom. 

Prva novost bo vikend vozovnica za družine in skupine potnikov. Vozovnica bo omogočala družinam oziroma skupinam potnikov do pet oziroma do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni.

Cena vozovnice bo 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb.

Druga novost so vikend popusti. Potujoči bodo vse sobote, nedelje in praznike v obdobju od 1. julija 2021 do 30. junija 2022 lahko potovali s 75 odstotnim popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu. 

Ugodnosti, ki bodo v veljavi od 1. julija 2021 do 30. junija 2022 se uvajajo z namenom dodatne spodbude za ponovno oživitev javnega potniškega prometa po epidemiji koronavirusa kot ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti.

Ministrstvo za infrastrukturo poziva vse potujoče, posebej pa družine in skupine, ki so pretežno vezane na potovanja z avtomobilom, da preizkusijo prednosti potovanja z javnim potniškim prometom pod posebno ugodnimi pogoji.  Glede na odziv potujoče javnosti se bo ministrstvo odločilo o trajni uvedbi popustov in ugodnosti. 

Poleg navedenega bo Ministrstvo za infrastrukturo z novim šolskim letom uvedlo poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Republike Slovenije.

Poleg tega je novost, da bo vozovnica veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo 25 evrov na mesec. Taka vozovnica bo bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic. Za uporabnika bo bistveno ugodnejša saj mu bo omogočala ne le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države.

Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice