Pogled na Šmarno goro z Rašice.
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 3.12.2021 12:17
Pot pod noge in pamet v glavo. Tudi na hribe okoli prestolnice se ne odpravljajte neustrezno opremljeni!

»Vedno, ko vidite, da je vrh Gore v snegu, vam priporočamo, da s seboj vzamete derezice,« so že v torek zjutraj opozarjali iz gostilne Ledinek na Šmarni gori, ki je med Ljubljančani izjemno priljubljena rekreacijska lokacija.

Zimske razmere so zajele vso državo, v noči s četrtka na petek je močneje snežilo tudi v prestolnici. Šmarna gora je znana po tem, da je precej obljudena, pa tudi po tem, da se mnogi nanjo odpravijo precej neprimerno opremljeni. V zimskih razmerah je to lahko še toliko bolj nevarno. 

Na pogostost neprimerno obutih pohodnikov kaže tudi to, da je ena od slovenskih spletnih strani, ki prodaja pohodniško opremo, ustvarila prav posebne pohodniške nogavice, imenovane Šmarna gora. Kaj je na njih? Prečrtane visoke petke, seveda!

Že v torek zjutraj, ko je bilo v prestolnici snega le za vzorec, so iz gostilne na Šmarni gori na Facebooku opozorili: »Danes so takšne razmere, da dereze za spust do Sedla nujno potrebujete. Tudi palice so lahko v veliko pomoč, a niso tako učinkovite kot derezice.«

Na kaj je treba biti pri pohodništvu v zimskem času posebej pozoren?

Neveščim obiskovalcem gora pri Planinski zvezi Slovenije priporočajo, da v primeru, da nimajo dovolj izkušenj, priporočajo kar včlanitev v eno od planinskih društev in odpravljanje v gore v spremstvu vodnika.

Sicer pa na spletni strani izpostavljajo tudi, da je treba biti pripravljen na nizke temperature, krajši dan, tudi na nevarnost proženja snežnih plazov. 

Izpostavljajo, da se razmere v gorah hitro spreminjajo, zato je treba biti ves čas pozoren. 

»Ne zaupajmo slepo gazi, ki je pred nami, ampak sami spremljajmo in ocenjujmo, ali se gibljemo po varnem področju,« poudarjajo na spletni strani.

Šmarna gora jeseni.

Kaj se je treba vprašati, preden se odpravimo na pohod?

Na planinski zvezi so pripravili naslednja vprašanja, ki si jih je pred pohodom dobro vprašati:

  • Kako dobro sem pripravljen?
  • Je izbrana pot ustrezna zame?
  • Kakšna je izbrana pot?
  • Kakšna je stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov?
  • Imam seboj vso potrebno opremo?
  • Koliko časa bom potreboval za celotno pot?
  • Kako strm in kakšen je teren?
  • S katerimi nevarnostmi se lahko srečam na poti?
  • Kakšen tempo ubrati?

Do konca januarja bodite pozorni tudi na to

Ljubljanska območna enota Zavoda za gozdove Slovenije je v gozdu na Šmarni gori označil drevje, ki ga je treba posekati zaradi obnove gozda. Sečnja bo potekala predvidoma od ponedeljka do konca januarja 2022, so sporočili iz območne enote zavoda, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Gre za obsežnejši posek na 13 gozdnih parcelah, ki bo potekal postopoma. Za posek se je označilo 649 dreves, skupaj 883 kubičnih lesa.

»Gre za tako imenovani pomladitveni posek (posek za obnovo gozda). Gozd, v katerem se bo sekalo, je bil v večji meri prizadet v žledolomu leta 2014. Od takrat se je uspešno pomladil. Za nadaljnjo rast mladovij je treba odstraniti zgornji sloj, to je preostalo zrelo drevje,« so pojasnili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice