Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 2.3.2021 13:22
Policijska uprava Ljubljana opaža, da so v zadnjem času v porastu tatvine, ki jih storilci izvedejo na drzen način.

Na območju Medvod, Viča, Šiške, Vrhnike in Kranja so v zadnjem tednu drzni tatovi oropali mnogo hiš. Za žrtve si tatovi izbirajo starejše osebe z namenom, da na pretkan način vstopijo v stanovanjsko hišo. 

Storilci si razdelijo vloge

Pri tatvinah sodeluje več oseb, storilci si razdelijo tudi vloge. Storilci prijazno pristopijo do občanov na domu in se predstavijo kot izvajalci elektro ali telekomunikacijskih storitev. Tako občana izvabijo iz hiše, da ta nima nadzora nad svojo lastnino v domu. Nato storilci vstopijo v prostor, z namenom pregleda vsebine v stanovanjski hiši. 

Storilci predvsem opravljajo tatvine denarja in nakita.

Občani ugotovijo, da so žrtve tatvine prepozno

Storilci se po opravljeni tatvini na lep, prijazen način poslovijo od občanov, da žrtve niti ne pomislijo, da so bile v danem trenutku oškodovane. 

Pri tem na policijski postaji Ljubljana opažajo, da so kazniva dejanja bila storjena med 12 in 14 uro.

Na policiji, glede na opis in zbrana obvestila na samih krajih dejanj, ugotavljajo, da gre pri vseh prijavljenih tatvinah za iste storilce. 

Storilce povezuje osebni avtomobil sive barve, registrskega območja Ljubljana. 

Storilci so do sedaj povzročili škode za nekaj tisoč evrov, po do sedaj zbranih podatkih pa gre za le eno ekipo storilcev.

Kaj storiti?

Na policijski postaji Ljubljana svetujejo ljudem, ki so v tem času sami doma, naj ne spuščajo nenajavljenih oseb v svoj dom.

Če vseeno pridete v stik s tovrstnimi zunanjimi obiskovalci, preden zapustite hišo, preverite legitimnost elektro ali telekomunikacijske storitve, ki jo obiskovalec ponuja. Prosite tudi obiskovalca, da se izkaže z identifikacijskimi izkaznicami kot uslužbenec storitve, ki jo ponuja. Od te osebe pa lahko zahtevate tudi potni nalog.

Če do tatvine vseeno pride, o tem takoj obvestite policijo, sami pa se ne dotikajte in premikate ničesar v stanovanju.

Kriminalistični inšpektor Matija Braznik

Tovrstna kazniva dejanja zahtevajo tudi forenzično preiskavo, zato je pomembno, da kraj zločina ostane nedotaknjen.

Če na svojem območju opazite ljudi, ki z videzom ali dejanji kažejo na to, da oprezajo okoli stanovanjskih hiš, takoj pokličite policijo na 113 ali anonimno številko 080 1200.

Starejše novice