Foto: Bobo
Ustvarjeno dne
Pet, 20.5.2022 14:55
Od petka do nedelje, 20. do 22. maja 2022, bo na širšem območju Ljubljane potekala 22. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov.

Vajo vodnikov reševalnih psov organizirajo v sodelovanju z Društvom vodnikov reševalnih psov Slovenije.

Na vaji bo sodelovalo 250 udeležencev iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije in Slovenije, zastavljena pa je tako, da okoliščine, v katerih poteka delo ekip vodnikov reševalnih psov, čim bolj verodostojno posnemajo resnične okoliščine, je sporočila ljubljanska mestna občina.

Kaj je namen vaj?

Z vajami bodo preverili sprejem, namestitev in uporabo tuje reševalne pomoči, zmožnosti vodnikov in njihovih reševalnih psov v ruševini in pri iskanju pogrešanih oseb v naravi ter posamezne elemente organizacije reševanja ter vodenja zaščite, reševanja in pomoči v skladu z načrti ljubljanske občine za zaščito in reševanje.

Iz česa bodo sestavljene vaje?

  • Prvi del vaje predstavlja sprejem tuje reševalne pomoči. Danes se je začel s postavitvijo baznega tabora z vsemi elementi logistike in vodenja ter nadaljeval s prihodom, sprejemom in namestitvijo ekip v baznem taboru, zaključil pa z igro vlog seznanitev s posledicami potresa, nalogami ekip vodnikov reševalnih psov, ki so prišle na pomoč v Ljubljano in delovišči, kjer je potrebna njihova pomoč.
  • V drugem reševalnem delu vaje bo svoje zmožnosti preverjalo 18 ekip vodnikov reševalnih psov iz tujine in Slovenije. Pričel se bo v soboto ob 7. uri, zaključil pa nekaj pred polnočjo.
  • Tretji del vaje z logistiko in vodenjem pa bo potekal ves čas.

Dogodek si lahko ogledate v živo

Če si želite ogledati katerega od elementov vaje, se lahko oglasite v baznem taboru v soboto, 21. maja, med 10. in 15. uro.

Za informacije po telefonu pa lahko pokličite na telefonsko številko 041 733 219.

Starejše novice