Foto: Bobo
STA
Sob, 5.8.2023 13:52
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost ob tokratni ujmi dejala, da podatki pričajo o strahoviti razsežnosti katastrofe.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izpostavila enotnost politike, ki sporoča državljanom, da niso sami in da bo država naredila vse, kar lahko. Pomagala pa bo tudi mednarodna skupnost, je dejala.

Predsednica je tudi danes izpostavila prizadevno delo vseh pristojnih služb in reševalnih ekip in se jim zahvalila za njihovo delo. Med drugim je nanizala, da so v zadnjih 48 urah v 145 občinah zabeležili več kot 3000 dogodkov, s helikopterji so rešili že 121 ljudi.

»Ti podatki seveda govorijo o tej strahoviti razsežnosti katastrofe, ki ji Slovenija še ni bila priča v svoji samostojnosti,« je dejala.

Pozvala je, naj državljani številko 112 pokličejo le v nujnih primerih, organizatorje javnih prireditev pa, naj ravnajo odgovorno.

»Res sem neskončno vesela, da ljudje ne izkoriščajo stisk soljudi,« je poudarila.

»Kot predsednica republike si seveda želim, da ostanemo skupaj trdni, tudi zaveza na svetu za nacionalno varnost je šla v to smer,« je dejala in izpostavila, da stojijo skupaj na istem bregu tako z vladno koalicijo kot opozicijo.

»Izjemno zadovoljna in vesela sem, da je tudi opozicija tukaj z nami, da imamo neko nacionalno zavest v teh težkih trenutkih vsi skupaj, da bomo skupaj enotno delali, kar se da narediti v teh težkih situacijah. Vsi seveda želimo predati sporočilo prebivalkam in prebivalcem, da niso sami, da bo Republika Slovenija z vsemi svojimi kapacitetami naredila vse, kar lahko,« je dejala.

Povedala je tudi, da je prejela klice kolegov iz Hrvaške, Madžarske in Kosova.

»Zlasti sosednje države seveda spremljajo, kaj se v naši državi dogaja, in verjemite mi, da bo tudi mednarodna skupnost priskočila na pomoč. Slovenija se seveda v teh trenutkih odloča, kaj je tisto, kar trenutno najbolj potrebujemo,« je povzela.

»Tudi v popoplavni obnovi bo potrebna medčloveška pomoč«

Na današnji seji sveta za nacionalno varnost so se pogovarjali tudi o tem, kaj potem, ko voda odteče.

»Vlada bo z vsemi pristojnimi seveda pripravila konkreten načrt, lahko pa že danes rečem, da bo tudi v popoplavni obnovi potrebna medčloveška pomoč, solidarnost. Že danes apeliram na vse, da bodo pomagali tudi po tem, ko bo voda odtekla,« je pozvala.

Po njenih besedah namreč »ne bo dovolj samo to, kar bo lahko ponudila država, vsi skupaj bomo morali kot sosed sosedu, kot človek človeku pomagati in verjamem v Slovenijo, da bo stopila skupaj in da bomo s skupnimi močmi pomagali sočloveku in da bomo prebrodili to najhujšo ujmo v zgodovini skupaj in enotno,« je dejala predsednica.

Slovenija se namreč sooča s posledicami obilnih padavin v zadnjih dveh dneh, ki so povzročile poplave in sprožile številne plazove.

Velik del države je še vedno pod vodo, nekateri deli so odrezani od sveta, porušena je cestna infrastruktura, ponekod je onemogočen javni promet. Črno na Koroškem še danes oskrbujejo iz zraka.

Starejše novice