Po reki Ljubljanici s supom, kajakom ali turistično ladjico.
Ustvarjeno dne
Tor, 30.6.2020 23:11
Po reki Ljubljanici se lahko zapeljete s supom, kajakom ali pa s turistično ladjico in tako prestolnico doživite na nekoliko drugačen način.

V primerjavi z lanskim letom je promet na Ljubljanici vse prej kot živahen. Število tistih, ki se odločijo za supanje, vožnjo s kajakom ali panoramski ogled mesta, je primerno trenutni situaciji, pravijo ponudniki. 

Vožnja z ladjico po Ljubljanici je mogoča vse dni v letu, saj reka nikoli ne zamrzne. V vpisnik čolnov upravne enote Ljubljana je bilo leta 2018 vpisanih 27 plovil na motorni pogon za javni prevoz oseb po Ljubljanici. Poti plovbe so različne in se med ponudniki razlikujejo. Najbolj priljubljena se začne v pristanu pri Zlati ribici in nadaljuje do Špice, kjer ladjica zamenja smer in se mimo Zmajskega mostu vrne nazaj na začetek. 

Cene vožnje s turistično ladjico po Ljubljanici se gibljejo od 7 do 10 evrov za odrasle in 5 evrov za otroke. Vožnja za otroke do 4. leta starosti pa je brezplačna.
Cene vožnje s turistično ladjico po Ljubljanici se gibljejo od 7 do 10 evrov za odrasle in 5 evrov za otroke. Vožnja za otroke do 4. leta starosti pa je brezplačna.

Promet na Ljubljanici veliko bolj umirjen

Običajno se sezona za ljubljanske kapitane začne v marcu in aprilu, vrh pa doseže v času poletne turistične sezone. Letošnje leto jim je epidemija širjenja novega virusa COVID-19 prekrižala načrte in za nekaj časa ohromila promet na Ljubljanici. 

Za plovbo po Ljubljanici se v primerjavi z lanskim letom odloči le od 5 do 10 odstotkov ljudi. "Pride dan, ko se nihče ne odloči za vožnjo z ladjico, kakšen dan peljemo 15 ljudi, kakšen dan več," nam pojasni Aleš Bašič z Ladjice Barjanka. Ladjica vozi vsak dan, vsako uro, če si vožnje zaželita vsaj dva potnika. "Mi delamo že toliko let, da smo veseli, da smo lahko sploh na vodi," še doda Bašič. 

Tomo Zupančič, lastnik ladjic Ljubljana 1,2 in 3 pravi, da polovice predvidenih plovb ne realizirajo, saj gostov preprosto ni. "Letos se je prvič zgodilo, da so ljubljanski hotelirji stopili v stik z nami in skupaj smo pripravili turistične pakete, ki vključujejo tudi ogled mesta z našo turistično ladjico," pove Zupančič. Na takšen način se trudijo pritegniti goste, predvsem domače.

Veseli smo, da lahko sploh plujemo, pravijo ljubljanski rečni kapitani.
Veseli smo, da lahko sploh plujemo, pravijo ljubljanski rečni kapitani.

"Zdi se, da so ljudje močno pogrešali druženje in rekreacijo na prostem"

V športnem društvu SUP Klub Ljubljana, kjer si lahko izposodite sup opremo, se udeležitev tečajev supanja, rekreacije ali sup izletov po reki Ljubljanici, so s svojimi dejavnostmi ponovno začeli v začetku junija. Kot pravi Mihaela Tercinek je danes ljudi, ki se odločijo za supanje po Ljubljanici neprimerljivo manj kot v lanskem letu: "Vse skupine, ki bi morale iz tujine priti k nam preko agencij, so svoj prihod odpovedale. Na turiste v letošnjem letu ne računamo in preprosto smo se morali sprijazniti z nastalo situacijo."

Nekaj je povpraševanja po vodenih izletih za manjše skupine in družine, ki želijo čas skupaj preživeti aktivno. Še vedno izvajajo tečaje supanja in ugotavljajo, da ljudem primanjkuje predvsem druženja. Tercinkova pove, da so jih že v času karantene klicali tečajniki in spraševali, kdaj se bo ponovno začela rekreacija in druženje na Ljubljanici. V zadnjih dveh tednih opažajo velik porast izposoje sup opreme za dlje časa. "Zdi se, da so vsi zaskrbljeni glede trenutne situacije s Hrvaško in zapiranja meja, zato sedaj izkoriščajo čas za dopustovanje," meni Tercinkova.

Suparjem in kajakašem je všeč, da je Ljubljanica nekoliko manj prometna.
Suparjem in kajakašem je všeč, da je Ljubljanica nekoliko manj prometna.
Pristojni izvajajo nadzor na reki Ljubljanici.
Pristojni izvajajo nadzor na reki Ljubljanici.

Potniški promet tudi po Ljubljanici

Na občini so že marca nameravali vzpostaviti testno progo javnega potniškega prometa na Ljubljanici, a jim je načrte prekrižal izbruh novega virusa in ukrepi, ki so sledili po tem. Kljub temu upajo, da bo projekt zaživel še letos.

V prihodnosti javni potniški promet tudi na Ljubljanici.
V prihodnosti javni potniški promet tudi na Ljubljanici.

Starejše novice