Foto: BoBo
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 16.8.2021 06:41
Čeprav je Ljubljana varno mesto, pa so določeni deli prestolnice bolj varni kot drugi. Preverili smo, katera četrtna skupnost ima največ kaznivih dejanj in katera najmanj.

Prestolnica spada med najbolj varna mesta na svetu. Kaznivih dejanj ni veliko, kljub temu pa ste v nekaterih četrtnih skupnostih bolj varni kot v drugih. Tako vsaj kaže statistika.

Preverili smo, koliko premoženjskih kaznivih dejanj se dogaja v posamezni četrtni skupnosti, saj so zaradi njih prebivalci Ljubljane največkrat oškodovani.

Katera četrtna skupnost je najbolj nevarna? 

Leta 2020 je bilo največ premoženjskih kaznivih dejanj storjenih v Mostah, sledi Center. Za najbolj varnega pa se je izkazal Bežigrad, sledi mu Šiška.

V Mostah je bilo prijavljenih kar 880 primerov več kot v Bežigradu. 

Podoben trend smo lahko zasledili tudi leta 2017, ko je prvo mesto zavzel Center, drugo mesto pa Moste. Takrat je bila najbolj varna Šiška, sledil ji je Bežigrad. 

Četrtna skupnost Vič je po številu kaznivih dejanjih nekje na sredini. 

Ljubljana ima največ ropov ter tatvin

S premoženjsko kriminaliteto je najbolj obremenjeno območje Ljubljane, sledi območje Kopra, najmanj obremenjena pa so območja Nove Gorice, Kranja, Celja in Murske Sobote. 

Za območja Kopra je že dlje časa značilen porast premoženjske kriminalitete v času turistične sezone, ko se občutno poveča število ljudi na tem območju.

Premoženjska kriminaliteta je posebno izrazito prisotna v velikih urbanih naseljih. 

Manj kaznivih dejanj in več preiskav

Čeprav so premoženjska kazniva dejanja tista, zaradi katerih so prebivalci Ljubljane največkrat oškodovani, pa policisti v zadnjih letih zaznavajo trend padanja števila kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, še posebno tatvin, vlomov in ropov.

Leta 2015 je bilo prijavljenih 7698 kaznivih dejanj, leta 2020 pa je število padlo na 6757. S podobnim trendom se srečujejo tudi v drugih državah Evropske unije. 

Kljub temu pa se je stopnja preiskanosti kaznivih dejanj tatvin povečala. 

Najbolj varno mesto v Sloveniji

Naša prestolnica je že večkrat prejela Slovensko veliko nagrado varnosti, ki je največja nagrada s področja varnosti v Republiki Sloveniji, ki jo prejmejo izbrane institucije in posamezniki za inovativni prispevek na področju razvoja in uveljavljanja varnosti.

Nagrado podeljuje Institut za korporativne varnostne študije v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti.

Mestna občina Ljubljana je za večjo varnost postavila tudi nove stebričke za preprečevanje naleta z vozili na območje pešcev, o čemer smo poročali pred kratkim

Vir: Mestna občina Ljubljana

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice