Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Ned, 31.1.2021 23:18
Zavetišče Ljubljana je lani v nove domove uspešno oddalo 112 psov in skoraj 500 mačk.

Čeprav je delovanje Zavetišča Ljubljana že nekaj časa oteženo, saj deluje po protokolu, ki je prilagojen trenutnim razmeram, je tudi v lanskem letu zapuščenim živalim uspelo dati novo priložnost mnogo srčnih ljudi: nov dom je našlo 112 psov in 495 mačk!

Nekaj primerjav

Vodja Zavetišča Ljubljana, Marko Oman, pove, da so se ljudje v letu 2020 pogosteje odločali za posvojitev kot leto poprej. Število posvojenih mačk, ki je našlo nov dom, je s približno 420 naraslo na skoraj 500, doda pa tudi, da bi lahko glede na povpraševanje oddali še približno 25 odstotkov več mačk.

Kako to, da jih niso? Posvajanje se je ustavilo, ker so oddali vse mačke, ki so prebivale v zavetišču in bile primerne za oddajo.

Povprečje psov, ki so jim v prejšnjih letih uspeli najti nov dom, se je gibalo med 80 in 90, kar v primerjavi z letošnjo številko – 112 – kaže na približno 25-odsotno povečanje posvojitev. Število posvojenčkov bi bilo najverjetneje še višje, če se ne bi pripetila podobna situacija kot z mačkami – oddali so vse pse, primerne za oddajo.

Na splošno se je živalim skrajšal čas bivanja v Zavetišču: prejšnja leta se je gibal med 70 in 75 dnevi, leta 2020 pa je padel na 50. Zapuščeni psi »gredo kot za med«. Tudi to je pokazatelj povišanja trenda posvajanja.

Foto: spletna stran Zavetišča Ljubljana

Ljudje zaradi strahu v epidemiji pogosteje zapuščajo svoje živali?

Marko Oman navaja, da so leta 2020 začeli sodelovati s sedmimi novimi občinami. Tako se je obseg živali povečal za 20 odstotkov – povečanje območja se ne odraža na številu sprejetih psov, saj jih niso sprejeli nič več kot prejšnja leta, kar je izjemno razveseljiva novica. Realna slika povečanja območja se kaže le na številu sprejetih mačk, ki se je povečalo s 1300 na 1600.

Dodaja, da niso zabeležili niti enega primera, da lastnik zaradi okužbe s covidom-19 ne bi mogel več skrbeti za svojo žival in bi bila tako pripeljana v zavetišče. Predpostavlja, da je razlog za to njihova odzivnost in podajanje kredibilnih informacij.

Opaža, da so ljudje v minulem letu veliko bolj pazili na živali in da so si za njih vzeli več časa, kar je logično, saj so ga mnogi izmed njih dejansko imeli več na razpolago.

V prvem valu, ko niso zaprli Zavetišča, so zabeležili najnižje število psov, in sicer tri: temu botruje dejstvo, da so ozaveščali ljudi ter podajali strokovne in preverjene informacije (napram na primer Kitajski in Italiji).

Kako to, da tako množično posvajamo?

Vodja Zavetišča meni, da se ljudje pogosteje odločajo za posvojitev zato, ker preživljajo trenutno več časa doma – tako imajo več časa, ki ga lahko namenijo živalim. Prvih par dni po posvojitvi, ko nastopi proces privajanja drug h drugemu, je ključnih in terja ogromno truda.

Nekateri posvajajo verjetno tudi zaradi tega, ker jim je dolgčas, so osamljeni in/ali trpijo duševne stiske, ki jih lahko mila živalica nekoliko omili. Trend posvajanja se je povečal ravno decembra, saj je bil letošnji nadvse samoten in za mnoge, ki ga niso mogli preživeti z bližnjimi, tudi precej depresiven. Posvajanje mnogokrat privede do vzajemnih koristi.

Eden izmed razlogov pa je ta, da je bilo na črnem trgu težje dobiti živali, saj je bil transport z Balkana (iz t. i. pasjih tovarn) otežen. Ljudje so se tako raje odločali za posvajanje iz zavetišč.

Ganljiva zgodba

Bralka nam je zaupala svojo zgodbo o posvojitvi v prvem valu minulega leta.

S fantom sta razmišljala o kužku že nekaj časa – idealna prilika se jima je ponudila marca, ko smo imeli vsi nenadoma ogromno časa za reči, ki smo jim od nekdaj želeli nameniti več pozornosti. Želela sta izkoristiti ta čas, ki jima je bil kar naenkrat dan, za to, da bi se kuža navadil na življenje z njima. Zamišljala sta si mladička, ki bi ga lahko vpisala v pasjo šolo in njegovo vzgojo prilagodila svojemu življenju in pravilom. Ker jima ni bilo pomembno, katere pasme je kuža, sta se odločila za posvojitev, saj se jima je zdela najlepše darilo, ki ga lahko podarita bitju.

Kljub zaostrenim razmeram nista imela težav s pridobitvijo termina za spoznavanje v zavetišču.

Mladička, ki sta ga imela ogledanega, je pred njima posvojil že nek par, zato jima je oskrbnica ponudila odraslo samojedko. Psička je bila odvzeta lastniku, ki jo je zanemarjal: bila je shirana, odpadala ji je dlaka, njena edina namembnost je bila, da je rojevala mladičke. V zavetišče je prišla s svojim leglom – mladičke so razgrabili, sama pa je ostala sama.

Peljala sta jo na sprehod, da so tako preverili vzajemno všečnost. Ker ju je na sprehodu rahlo vlekla, sta kolebala in si zato vzela malo časa za premislek. Medtem je psička sedela poleg njiju in ju gledala s svojimi prijaznimi očmi – takrat je preskočila iskrica.

Ne glede na vse začetne pomisleke, ugotavljata, da njunemu življenjskemu slogu bolj ustreza starejša psička. Ne glede na to da je bil zanemarjena, jo je lastnik lepo vzgojil. Pri sedmih letih zahteva manj sprehodov kot mlajši psi, kar je ugodno, če nisi toliko doma. Vsekakor pa potrebuje ljubezen, čohanje in svojo dozo sprehodov.

Družinica je skupaj skoraj že leto dni. Čestitke!

Kako med epidemijo posvojiti žival iz Zavetišča?

V Zavetišču se trudijo ohranjati neprekinjeno posvajanje živali, zato so sprejeli ukrepe v skladu s preprečevanjem širjenja okužb.

Trenutno velja poseben protokol posvajanja. Najprej morate v zavetišče poklicati in se dogovoriti za termin obiska. Nato morate osebju po telefonu odgovoriti na vprašanja v vprašalniku in se pogovoriti o pogojih, v katerih bo žival, ki ste si jo predhodno izbrali na spletu, bivala.

Ker se v trenutni situaciji pogostokrat zgodi, da ima žival navadno veliko povpraševanja, se na podlagi vprašalnika odločijo za najustreznejšega kandidata in ga povabijo na termin, da se lahko z njim spoznajo in pogovorijo tudi v živo.

V vprašalniku kandidat navede osebne podatke, dosedanje izkušnje, želje in pogoje namestitve in oskrbe, ki jih nudi oziroma druge informacije v skladu z vprašalnikom. Za resničnost navedenih podatkov kandidat jamči s podpisom in se istočasno strinja, da je s trenutkom prevzema psa ali druge hišne živali kazensko in materialno odgovoren v primeru morebitne škode, ki bi jo njemu ali komurkoli drugemu povzročila zapuščena žival, ki jo je kakorkoli prevzel.

Na ogled živali lahko pride le ena zdrava oseba naenkrat, ki mora ob vstopu v zavetišče nositi masko in rokavice. Ob vstopu v zavetišče mora oseba ohranjati medosebno razdaljo z zaposlenimi, in sicer vsaj dva metra. V notranje prostore oseba vstopa ob pozivu zaposlenih.

V skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje odsvetujejo obisk zavetišča vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom.

Spoznavanje zajema pri psih tako sprehod kot izpust, pri mačkah pa se spoznavanje vrši na odprtem oddelku za mačke.

Pred pogoji, ki so prilagojeni trenutnim razmeram, so imeli naenkrat v zavetišču tudi do 20 ali 30 kandidatov, sedaj pa so kandidati naročeni na točno določene termine, tako da vse poteka gladko in skorajda brez nepotrebnega čakanja.

Če se žival in kandidat ujameta, lahko še isti dan z njim podpišejo pogodbo.

S podpisom se posvojitelj zaveže, da bo za žival ustrezno skrbel in ravnal, kot je navedeno v pogodbi. Pred prevzemom izbrane živali posvojitelj poravna prispevek Zavetišču v skladu z Veljavnim cenikom storitev Zavetišča. S podpisom računa posvojitelj postane polnopravni imetnik posvojene živali z vsemi pravicami in dolžnostmi odgovornega lastnika.

Posvojitelju Zavetišče Ljubljana priloži tudi hrano, ki jo je posvojena žival nazadnje uživala – količina zadostuje dvema dnevoma. Vso ostalo opremo in hrano, ki jo žival potrebuje, mora posvojitelj zagotoviti najkasneje v dveh dneh od dneva posvojitve.

Foto: Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Ste vedeli?

Osebe, mlajše od 16 let, hišne živali ne morejo posvojiti. Osebe, stare med 16 in 18 let, lahko posvojijo s pisno privolitvijo svojih staršev ali skrbnikov.

Če stari skrbnik ne zahteva vrnitev zapuščene živali po preteku osmih dni ali če gre za pravnomočno odvzeto oziroma v Zavetišče predano žival, Zavetišče tako zapuščeno žival odda novemu skrbniku.

Vse zapuščene živali imajo pred oddajo redno odpravljene parazite, so cepljene proti drugim kužnim boleznim, so sterilizirane oziroma kastrirane, nezamenljivo označene in imajo Evropski potni list za hišne živali. Psi, starejši od treh mesecev, so cepljeni proti steklini.

Prejšnja leta so beležil 95-odstotno uspešnost, ko so preverjali, če je žival dobro oskrbovana. Letos je preverjanje zamrznjeno.

Foto: Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Dobrodelni projekt

Decembra je Bled Rose Hotel pričaral dobrodelni projekt, v katerem je sodelovalo 12 živali iz Zavetišča, 15 znanih obrazov in fotografinja Tija Ažman. Poslanstvo projekta je bilo najti vsem brezdomčkom varen in topel za vedno dom. Vsak posvojitelj je dobil tudi brezplačno nočitev v hotelu. Posebni dobrodelni akciji so se pridružili številni znani obrazi: Boštjan Romih, Vesna Ponorac, Rok Gracer, Kaya Solo, Gaja Prestor, Challe Salle, Tim Kores Kori, Nina Kolar, Rebeka Dremelj, Ines Erbus, David Amaro, Doroteja Premužič, Franko Bajc, Tanja Ribič in Nika Krmec.

Zavetiščniki in vsi njihovi znani botri krasijo celoletni koledar za leto 2021, v katerem lahko spoznate zgodbe vseh sodelujočih živali in njihovih botrov.

Sredstva od prodaje koledarjev namenja Bled Rose Hotel izključno Zavetišču Ljubljana.

Foto: Facebook stran Zavetišča Ljubljana
Foto: Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice