Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 20.7.2021 07:00
V okviru pobud meščanov so se pojavile prošnje o zagotovitvi varne šolske poti za učence osnovne šole Vič na Tržaški cesti.

Meščani so ljubljansko občino opozorili na nevarno pot do šole, ki jo dnevno prehodijo učenci osnovne šole Vič na Tržaški cesti

Zaradi prostorske stiske osnovna šola Vič deluje na dveh lokacijah, in sicer na Tržaški cesti 74 in na Abramovi ulici 26.

Druga lokacija je umaknjena od glavne ceste, tudi hitrostne omejitve za avtomobile so tam strožje. Lokacija na Tržaški pa je ob eni najbolj prometnih cest v prestolnici.

V pobudi za vzpostavitev varnejše poti meščan navaja, da otroci, ki v šolo hodijo iz smeri Ulice Iga Grudna, s katere pešci in kolesarji do Tržaške ceste lahko dostopajo skozi tunel pod železnico, otroci do šole ne morejo varno priti.

Kot enega od razlogov navaja tudi napačno parkiranje avtomobilov na tej poti, nasproti lokala Terra Bar. Pogosto se zgodi, da so avtomobili tam namreč parkirani kar na pločniku ali prehodu za pešce.

Meščani izpostavili kar nekaj predlogov

Meščani so v okviru pobude zapisali med drugim zapisali tudi: »Prosim, da na tem delu uredite varno pot za otroke, ki hodijo v šolo, in sicer z zebrami, grbinami, svetlobnimi signali ... ali da uredite križišče Viške in Tržaške v rondo križišče, ali prestavite semafor bolj nazaj proti mestu....možnosti je več).«

Izpostavili so tudi naslednje: »Pločnik tukaj, kolikor ga je, pa je redno zaparkiran oz. ga ni?« Občino so pozvali še, naj za najmlajše pot na tleh označi s simboli viške osnovne šole, ki bi jim lahko sledili.

Občina kršitev ni zaznala

Na eno od pobud, ki izpostavlja ta problem, je občina odgovorila, da so na lokacijo poslali mestne redarje, a napačno parkiranih avtomobilov takrat nasproti Terra bara ni bilo.

Občane so ob tem pozvali, naj v primeru, da na tem mestu vidijo napačno parkirane avtomobile, takoj obvestijo mestno redarstvo. 

Na izpostavljanje problema, da je postavitev prehodov za pešce na tem mestu nekoliko nenavadna, pa so junija z občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet odgovorili naslednje: »Dela za rekonstrukcijo Tržaške ceste še potekajo. Zadnja faza del je/bo postavitev horizontalne in vertikalne prometne signalizacije. Trenutno poteka promet po Tržaški pod pogoji gradbišča. Končna ureditev bo skladna z vsemi normativi s področja prometa in prometne varnosti.«

Danes so dela na tem delu Tržaške ceste zaključena, signalizacija pa nič kaj bolj prijazna otrokom. Prav tako je na dnevni ravni še vedno mogoče opaziti avtomobile, ki ovirajo hojo po pločniku in prehodu za pešce.

Starejše novice