Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 19.9.2023 17:55
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri štorklji v ZOO Ljubljana potrdila visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1.

Obiskovalce ljubljanskega živalskega vrta pozivajo, da upoštevajo navodila glede biovarnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni.

Kot je danes sporočila uprava, za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo državno središče za nadzor bolezni in so dostopna na posebni spletni strani uprave.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, naj v primeru, da opazijo katerega od znakov bolezni, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja.

Med znaki so zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ali pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oz. neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki ter živčne motnje, kot so tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, neaktivne, imajo spuščene peruti).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice