Slika je simbolična
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pon, 26.9.2022 15:50
Na ljubljansko občino je podal pobudo meščan, ki si želi, da bi Ljubljana varčevala z nočnim osvetljevanjem neba.

»Ali boste tudi v Ljubljani, kot v drugih evropskih prestolnicah, kaj varčevali z nepotrebnim nočnim osvetljevanjem neba?« se glasi vprašanje, usmerjeno na občino.

Meščana namreč moti, da je predel parkirišča P+R Barje ponoči razsvetljeno, čeprav je povsem prazno in takrat avtobus sploh ne vozi. Predlaga, da v tem čas ugasnejo ali bistveno zmanjšajo osvetljevanje.

»Povsem nepotrebno je razsvetljeno kot letališče. Ste že slišali za svetlobno onesnaževanje?«  

Občina za zmanjšanje svetlobnega onesnaževanja

Občina se je na pobudo odzvala in preverila, kaj lahko naredi v primeru P+R Barje. Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana je v odgovor zapisal:

»Ugotavljamo, da je potrebno za zatemnitev parkirišča P+R Barje v nočnem času vzpostaviti povezavo med parkiriščem in nadzornim centrom upravljavca razsvetljave.«

Na predlog meščana bodo preučili možnost čim prejšnje vzpostavitve povezave, da bi se delna zatemnitev parkirišča lahko izvedla.

»Glede na vaš predlog bomo pregledali tudi možnosti na ostalih parkiriščih tipa P+R ter s tem pripomogli k zmanjšani porabi električne energije, posledično pa tudi k zmanjšanju tako imenovanega svetlobnega onesnaževanja,« so zaključili na občini.

Starejše novice