FOTO: Arhiv Muzeja in galerije mesta Ljubljane
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 5.5.2021 09:23
Vandali so na pročelju Palače Cukrarna uničili umetniško delo Katharine Cibulke, ene izmed umetnic, ki se trenutno predstavljajo na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana.

»Dokler bo upanje … bom feminist_ka«

Umetniško delo z napisom »Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka.« je bilo na pročelje Palače Cukrarna nameščeno v petek, 30. aprila, ob odprtju razstave Ko gesta postane dogodek v Mestni galeriji Ljubljana. 

Razstava je nastala v sodelovanju z galerijo Künstlerhaus na Dunaju v kontekstu Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, kjer je bilo delo tudi prvič predstavljeno in je še vedno na ogled. Delo SOLANGE je bilo v preteklosti predstavljeno še v številnih drugih državah po svetu - na primer v Maroku in Avstriji.

Delo z naslovom SOLANGE - kar v nemščini pomeni »dokler«, nameščeno na pročelje Palače Cukrarna, so navdahnila vprašanja feminizma, predvsem pa iskanje socialne pravičnosti. Delo opozarja na širok spekter na spol vezanih družbenih neenakosti, izkazuje dvome o obstoječih strukturah moči in zahteva krepitev vloge žensk. 

Kje je upanje?

V noči iz 3. maja na 4. maj, pa so vandali uničili razstavo.

Iz Mestne občine Ljubljana so zapisali: »Dogodek je tako nas kot umetnico neprijetno presenetil in razžalostil. Bojimo se, da dejanje priča o veliki meri nestrpnosti v naši družbi, pušča grenak priokus novim razvojnim projektom v prestolnici, ter kaže nastrojenost proti umetnosti, ki je družbeno kritična.«

»Vandalizem, ki smo mu bili priča, je odraz časa, v katerem živimo, zato bomo v Mestni galeriji Ljubljana umetnici predlagali, da njeno poškodovano delo ostane na pročelju Palače Cukrarna kot ogledalo vsem nam in nas opominja, kam drvimo kot družba in koliko strahu je še v njej prisotnega,« dodaja Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

O dogodku je bila obveščena policija, ki je opravila ogled kraja dogodka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice