Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 29.6.2021 13:32
V prestolnici se bo v prihodnjih dneh začel tradicionalni Festival Ljubljana. Trajal bo vse do 8. septembra.

Letos bo festivalsko dogajanje v prestolnici že 69. leto popestril Festival Ljubljana. Začel se bo v četrtek, 1. julija.

Poletni festival Ljubljano v poletnih mesecih postavlja na zemljevid svetovno pomembnih kulturno-umetniških prizorišč. 

Program je skrbno izbran in žanrsko raznolik, so izpostavili na spletni strani festivala, tako da se v pestrem dogajanju zagotovo najde nekaj za vsak okus.

Od baletnih in opernih predstav do delavnic za otroke

Uživali boste lahko v baletnih, opernih in gledaliških predstavah, muzikalih, komornih in simfoničnih koncertih. Zvrstili se bodo tudi mojstrski tečaji, otroške in mladinske delavnice. 

V Plečnikovih Križankah, na Kongresnem trgu v centru mesta in na drugih manjših odrih po prestolnici se bo zvrstilo več kot 4000 umetnikov iz več kot 40 držav. Festival letno obišče kar okoli 60.000 ljudi.

Festival Ljubljana poletje v prestolnici zaznamuje z vrhunskimi umetniškimi dogodki.

Festival Ljubljana na Ljubljanici že v polnem teku

V okviru Festivala Ljubljana lahko meščani in obiskovalci prestolnice že šestič zapored uživajo tudi v glasbi na turističnih ladjicah. 

Gre za koncerte v izvedbi perspektivnih dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in študentov Akademije za glasbo Ljubljana.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako je torek polepšala sopranistka Rebeka Pregelj, ki jo je na kitari spremljal Tilen Lancner.

V nastopih na turističnih ladjicah lahko uživate še do vključno četrtka, kateri glasbeniki in kdaj bodo nastopili, pa lahko preberete tukaj.

Tokratni festival bo otvoril orkester iz St. Peterburga

Otvoritveni dogodek letošnjega festivala bo  nastop Orkestra Marijinega gledališča iz St. Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevom, ki bo v četrtek, 1. julija. V primeru slabega vremena bo dogodek v Cankarjevem domu.

Na sporedu bo tudi simfonična pesnitev Bela Krajina slovenskega skladatelja Marjana Kozine, katerega glasbo boste lahko slišali tudi ob zaključku festivala v septembru, ko bo nastopil dunajski Simfonični orkester Radia ORF.

V prestolnici tudi Ana Netrebko in Placido Domingo

Znani pevci, ki bodo popestrili poletje v okviru festivala, so: Ana NetrebkoElina Garanča, Sonya Yoncheva, Sabina Cvilak, Jonas Kaufmann, Placido Domingo in Jose Cura.

Prisluhnili boste lahko Zboru Dunajskih dečkov, Kraljevemu orkestru Concertgebouw z dirigentom Danielom Hardingom, Filharmoničnemu orkestru Baltskega morja in Zboru Furlanije - Julijske krajine.

Če ste navdušeni nad plesom, je nekaj za vas zagotovo performans Tango Story Andreje Podlogar in Blaža Bertonclja ter muzikal Lolita iz Sankt Peterburga in uspešnico z Broadwaya Chicago.

Za ljubitelje gledališča je na seznamu predstav, ki si jih je treba ogledati, zagotovo In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek Anton Podbevšek Teatra.

Vsi dogodki in povezave na nakup vstopnic so zbrani tukaj. Vsebine lahko razvrščate glede na to, kaj vas zanima in med dogodki izberete tiste, ki so vam pisani na dušo.

Omejitve manj stroge kot lani

Organizatorji festivala so si letos uspeli izboriti mnenje pristojnih, da gre za umetniški dogodek in ne zbiranje, zato bodo pri številu obiskovalcev nekoliko manj omejeni kot lani.

Letos bo obiskovalcev nekaj več lahko tudi zato, ker bo dovoljena razdalja, na kateri bodo obiskovalci sedeli, en meter.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice