Ustvarjeno dne
Sre, 7.6.2023 14:00
Odpravili smo se na ljubljansko tržnico, da bi preverili, kakšna je ponudba in cena sezonskega sadja. Kaj smo izvedeli?

Na ljubljanski tržnici so stojnice polne sezonskega sadja. Od marelic, nektarin, malin, jagod, borovnic in vse do češenj. Slednje so za nakup v tem času poleg jagod in marelic precej aktualne.

Sadje po večini dobavljeno iz Italije

A večino sadja dobavljajo iz Italije. Trgovci so povedali, da je vprašanje, ali bodo med poletjem prodajali kaj slovenskega sadja, saj ga je veliko zamrznilo.

Prodajalec, ki na tržnici dela že 30 let, je za Ljubljanainfo dejal, da so na njegovi stojnici slovenske samo jagode in jabolka, češnje pa so vse iz Italije.

Dodal je, da češnja potrebuje veliko sonca in ne toliko vode, saj sicer plodovi postanejo vodeni in brez okusa. 

Svoje dobavljene češnje prodaja za štiri in za šest evrov na kilogram.

»Ljudje mislijo, da imamo na tržnici kartelno dogovarjanje cen. Vsak je tukaj posameznik zase. Kvaliteta mora biti na neki ravni, zato ceno postavim glede na kvaliteto sadja, da imam od prodaje zaslužek in da je stranka zadovoljna.

Sicer pa je cena odvisna tudi od vremena in dobavne cene. Tukaj delam že 30 let in imam že redne stranke in vedo, kaj bodo dobile za postavljeno ceno.«

V primerjavi z lanskim letom prodajalci zatrdijo, da je letos letina sadja slabša. Lani je dobro sezono imela Grčija in Italija. 

Kje lahko najdete domače češnje?

Čeprav je večina češenj dobavljenih iz Italije, pa na tržnici najdemo stojnico Kmetije Šketelj, kjer prodajajo domače maline in češnje iz Goriških brd.

Kilogram domačih češenj lahko kupite za sedem evrov.

 »To so sladke in okusne češnje. Od njih jih kupim vsak tretji dan,« pove redna stranka.

Kaj pa domače jagode?

Sicer pa domače jagode najdemo tudi na drugih stojnicah.

Za košarico svežih jagod boste odšteli od štiri do šest evrov, za nekatere tudi 6,50 evra na košarico.

Na stojnici Jagode Vogrin prodajajo sveže jagode za šest evrov na košarico. Domače jagode pa najdete tudi na stojnici, kjer prodajajo sadje iz Šentjerneja.

Prodajalci povedo, da je v tem času na tržnici največ turistov, starejših in upokojencev. Sezona pa se bo začela ob koncu šolskega leta in takrat bodo cene vsepovsod višje. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice