Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 12.1.2023 11:00
Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je dosegla dogovor z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kot smo že poročali, se je prvega januarja letos subvencija za študentsko prehrano zvišala z 2,82 na 3,50 evra.

A kar bi moralo biti za študente pozitivno, se je v praksi izkazalo za nasprotno, kajti skupaj s subvencijo se je dvignila tudi cena, ki jo gostinski obrati študentom lahko zaračunajo za posamezen obrok: s sedem evrov na devet.

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani so izrazili skrb nad nastalo situacijo in ogorčenim študentom obljubili, da se bodo v zvezi s problematiko sestali s pristojnimi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sestanek je bil izveden te dni in s Študentske organizacije Univerze v Ljubljani so sedaj sporočili, da pozdravljajo vsebinske rešitve v zvezi s problemtiko subvencionirane študentske prehrane in se ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter resornemu ministru Luki Mescu zahvaljujejo za razumevanje, hitro ukrepanje in predlagane konkretne rešitve.

Na sestanku na ministrstvu je bilo v okviru teme subvencionirane študentske prehrane dorečeno sledeče:

  • subvencija za študentsko prehrano se bo dvignila na 4,5 evra po redni uskladitvi po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji;
  • do 1. januarja 2024 bodo postavljeni novi kriteriji in merila za ponudnike subvencionirane študentske prehrane z željo po kakovostnejšem sistemu študentske prehrane;
  • dosežen je bil dogovor o poostritvi nadzora nad izvajanjem sistema subvencionirane študentske prehrane.

Z rešitvami so na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani zadovoljni, saj se v doglednem roku odpravljajo krivice, ki so se pojavile z dvigom doplačil in posledično poslabšanjem socialnega položaja študentk in študentov.

Kot je Študentska organizacija Univerze v Ljubljani napovedala že v prvem odzivu na situacijo na področju študentske prehrane, pa so prek fundacije Študentski tolar objavili tudi začasni ukrep v obliki Poziva za blažitev posledic podražitve študentskih bonov v letu 2023 za študente v socialni stiski.

Dostopen je na spletni strani fundacije Študentski tolar.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani se zavezuje, da bo tudi v prihodnje aktivno spremljala razvoj situacije in konstruktivno reševala morebitne nove izzive na področju subvencionirane študentske prehrane.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice