Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 24.8.2020 11:39
David Klar je 17-letnik, ki ima na najhitreje rastočem družbenem omrežju že čez 300.000 sledilcev. Več od njega ima v Sloveniji le svetovno znana akrobatska skupina Dunking Devils.

Verjetno vas je večina že slišala za priljubljeno spletno družbeno omrežje TikTok, ki je ravno pred kratkim preseglo mejo milijardo uporabnikov. Družbeno omrežje, ki deluje na principu deljenja videoposnetkov, je v lasti Kitajskega podjetja ByteDance in priljubljeno predvsem pri mlajši populaciji. 

V začetku avgusta je ameriški predsednik Donald Trump, na vrhuncu tehnološke hladne vojne s Kitajsko, dal izvršni ukaz, da morajo ameriška podjetja končati sodelovanje s TikTokom zaradi domnevnim varnostnih pomislekov. TikTok bo tako v ZDA v uporabi le pod pogojem, da preide pod ameriško lastništvo. Med najbolj verjetnimi kupci se pojavlja Microsoft, zanimanje pa je pokazal tudi ameriški Twitter, a ameriški predsednik je nazadnje podporo pri morebitnem prevzemu dal razvijalcu programske opreme Oracle.

Ne glede na to, kako se bo razpletel, več deset milijard dolarjev vreden prevzem, pa si David Klar na račun TikToka obeta bleščečo kariero. Je namreč na dobri poti, da postane profesionalni TikToker.

Objavlja šale v angleščini

David je, kot večina njegovih vrstnikov, hitro sledil valu novega popularnega družbenega omrežja in svoje prve videoposnetke začel objavljati lanskega septembra. Ob ogledu vsebin enega izmed TikTokerjev z milijon sledilci, je namreč pravilno sklepal, da je tega sposoben tudi sam.

V začetku je posnel okoli 30 videoposnetkov, nato pa je navdih dobil pri TikTokerju Gustavu, ki je uspeval z videoposnetki, v katerih je objavljal različne šale in vice. Tako je David tudi sam začel objavljati videoposnetke različnih šal, ki jih ponavadi 'pobere' s spleta. V posnetkih nastopa pred 'green screenom' v dveh vlogah, ob glasbeni spremljavi pa se na zaslonu izpisuje tekst, ki pripada posamezni vlogi.

Svojega glasu zaenkrat še ni vstavil v posnetke, obljublja pa da bo to storil v enem izmed naslednjih svojih 'izdelkov'. 

300.000 + sledilcev ga uvršča v slovenski vrh

Danes ima čez 300.000 sledilcev, njegovi posnetki pa so bili všeč skoraj 25 milijonom uporabnikom TikToka. Več sledilcev od Davida imajo v Sloveniji le Dunking Devils, ima pa David skoraj 5 milijonov več všečkov.

Večina sledilcev ima iz tujine, okoli 60 odstotkov jih je iz ZDA, dobrih deset odstotkov je Angležev, ostalo pa so Avstralci, Kanadčani in šele nato pridejo sledilci iz Slovenije. Med sledilci prednjačijo ženske, ki jih je 55 odstotkov, med tem, ko je 45 odstotkov sledilcev moškega spola.

Gustava iz Latvije, ki mu je služil kot inspiracija, je že davno presegel.

"Recept za rast? Konsistentnost. Za doseganje hitre rasti moraš objavljati med šest in deset videoposnetkov dnevno," razkriva David, ki je sicer naglo rast dosegel v času 'karantene', ko je bil, logično, tudi najbolj aktiven. Za izdelavo enega videoposnetka potrebuje v povprečju pol ure, vse pa poteka znotraj aplikacije TikTok, kjer ima na razpolago vse za svoje delo. Na njegovem profilu lahko najdemo že čez 600 posnetkov.

Ko čez noč postaneš slaven

Ocenjuje, da bo ob zavzetem delu in rednem objavljanju novega materiala do konca leta dosegel magično mejo milijon sledilcev. Takrat namerava tudi v večjem obsegu na račun TikToka služiti denar. Prihodek namreč TikTokerji, kot drugi 'influencerji' dobivajo z oglaševanjem in sponzorstvi.

"Nekdo, ki ima milijon sledilcev na TikToku lahko zasluži od 1000 do 10.000 evrov na mesec, odvisno, kako močno se razprodaja. Zdaj, ko sem še 'manjši', se tega ne želim lotevati, saj bi tako posledično izgubljal na ugledu," pravi David, ki ima v mislih že tudi svojo blagovno znamko, katere ime pa za zdaj še ne bi razkrival. 

Največjo prednost TikToka vidi v tem, da ta nudi enako možnost vsem, da njihova objava postane viralna, tudi tistim, ki so praktično brez sledilcev.

"TikTok ponuja zlato priložnost, da iz nič, postaneš nekdo. Obstajajo TikTokerji, ki so čez noč dobili 10 milijonov všečkov in pol milijona sledilcev z enim videoposnetkom," pojasnjuje mladi Prekmurec, ki dodaja, da je bilo podobno z družbenima omrežjema Youtube in Instagram pred desetimi leti, a ta priložnost je odšla. "Kdor želi to izkorisiti, ima še malo časa," opozarja David. 

@david.klar

Grandma told me the joke long before she was gone😊. And this video got over 593,000 likes😇 it's repost ##comedy ##funny ##usa ##english

♬ original sound - david.klar

TikTok je prihodnost

Da je postal prava TikTok zvezda, pa dokazuje odziv okolice, saj se nemalokrat zgodi, da ga na cesti prepoznajo mimoidoči in se želijo z njim fotografirati. Priljubljen je, kot pravi, predvsem pri mladih, ob začetni skepsi pa ga podpirajo seveda tudi prijatelji in družina. V stilu slavnih spletnih osebnosti pa si je David zadal, da si bo ob pridobitvi milijontega sledilca obril obrv in to delil s svojo publiko z videoposnetkom. 

Kaj pa če Trump prepove TikTok v Ameriki? David se je pripravil tudi na to in svoje sledilce že (pre)usmerja tudi na svoj Youtube kanal, ki je po njegovem mišljenju, poleg TikToka prihodnost v svetu družbenih omrežij, saj vsa ostala, z Instagramom na čelu, precej izgubljajo na moči.

Največ sledilcev na TikToku ima sicer 16-letna Charli D'Amelio iz ZDA, ki je zaslovela lansko poletje, ko je začela objavljati posnetke, v katerih pleše na priljubljene glasbene uspešnice. Danes ima 78,5 milijona sledilcev. 

Starejše novice