Foto: Nik Rovan
Ustvarjeno dne
Pet, 28.8.2020 12:02
Skozi vrata ljubljanskih osnovnih šol bo letos prvič stopilo skoraj 3.000 prvošolk in prvošolcev, ki skupaj s starši že nestrpno odštevajo dneve do 1. septembra. Da bo vstop v šolo čim lažji, so iz Mestne občine zanje pripravili nekaj napotkov.

Vstop v prvi razred osnovne šole je velika prelomnica tako da otroke kot njihove starše, zato se učiteljice prvih razredov še posebej trudijo, da je prehod otrok iz vrtca v šolo čim bolj prijeten. Učiteljice prvih razredov OŠ Valentina Vodnika so staršem in otrokom za lažje spoprijemanje z izzivi, ki jih to obdobje prinaša, pripravile nekaj napotkov:

Pripravo na šolo začnemo z nakupom šolskih potrebščin in torbe, pri katerem sodeluje tudi otrok. Skupaj ovijte in podpišite zvezke in ostale šolske potrebščine. Otrok naj sam izbere nalepke in napiše svoje ime.

Šola je red drugačna od vrtca, a sprememba ni tako velika. Še vedno je veliko igre, prostega časa, gibanja zunaj. Pouk ne poteka po urniku, šolska ura ni dolga 45 min. Učenje poteka preko igre, s konkretnimi materiali, po kotičkih …

O šoli se pogovarjajte pozitivno. Šole ne kažite v pravljični luči niti z njo ne strašite. Zaupajte v učiteljevo strokovnost, v primeru nestrinjanj ali kritik tega ne izražajte pred otrokom. Kakršen odnos bodo imeli starši do šole, tak odnos bo imel tudi otrok.

K pouku je potrebno prihajati točno in redno. Odhod od doma načrtujte prej, da ima otrok čas, da se samostojno obleče in obuje. Tudi sicer ga spodbujajte k čim večji samostojnosti, da stvari, ki jih zmore sam, samostojno tudi opravi.

Zanimajte se za otrokov napredek in delo (redni pregled torbic, zvezkov in urejenosti šolskih potrebščin). Vsakodnevno se pogovarjajte o počutju in delu pri pouku.

Prvi šolski dan naj bo nekaj posebnega. Skupaj počnite nekaj, kar je otroku ljubo (pripravite slavnostno kosilo, pojdite na sladoled, tortico ali krajši družinski izlet, ki si ga zamisli otrok …).

Da bo otrok v šolo prihajal spočit in se bo v šoli dobro počutil, je pomemben večerni ritual, kar pomeni pravočasen odhod v posteljo (do 20. ure), najbolje je, da televizijo zamenja knjiga in vaša bližina.

Če je mogoče, naj otrok v prvih tednih domov odhaja po pouku/kosilu, da se spočije in se počasi navaja na šolski ritem. Zato je priporočljivo, da se v večji meri izognete organiziranim popoldanskim aktivnostim. Tudi sicer otroka ne obremenjujte za več kot eno šolsko interesno oziroma izvenšolsko popoldansko organizirano aktivnostjo. Priporočamo pa čim več družinskega preživljanja časa v naravi.

Razmislite pri sebi, kako šolo otroku predstavljate in kako govorite o šoli in učiteljih. Šola nikakor ne sme biti sredstvo za grožnje.

Svoja pričakovanja prilagodite otrokovim zmožnostim.

Ob morebitnih težavah ali stiskah s previdnimi vprašanji spodbudite otroka k pogovoru.

Po potrebi se najprej obrnite na učitelja, mu predstavite problem in ga poskušajte skupaj rešiti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice