Foto: osebni arhiv Neža Knific
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Ned, 10.10.2021 07:58
Neža Knific uresničuje idejo, ki bo olajšala življenje brezdomkam v Ljubljani.

Število brezdomcev v Ljubljani je nemogoče določiti, a Kralji ulice razlagajo, da je na ljubljanskih ulicah okoli 50 brezdomk – brezdomcev pa vsaj trikrat več.

Higiena brezdomk

Ko pomislimo na brezdomstvo, se nam v mislih porodijo mnoge problematike - na higieno ženskih brezdomk ob menstruaciji pa pomislimo le redko. 

Brezdomk je v Ljubljani sicer manj kot brezdomcev, najbrž tudi, ker imajo ženske možnost zaprositi za varno hišo, medtem ko v Sloveniji varne hiše za moške ni

Ženske pa pogosto ostanejo v težkih okoliščinah, v kakršnih so se znašle – raje so izpostavljene le eni osebi kot pa vsem in komurkoli na ulici. 

V večjih mestih po tujini – kot je recimo New York – je brezdomk občutno več. Te se umivajo na javnih straniščih in si pogosto ob menstruaciji v hlačke zatlačijo papir.

Pogosto pa se jim madež krvi pozna tudi na oblačilih, kar je še ena stvar, ki brezdomkam otežuje integracijo v družbo: če prideš med množico ljudi z oblekami, popackanimi od krvi, je predsodkov še več. 

Ideja, ki se že uresničuje

Pobudo za projekt je podala Neža Knific

»O projektu sem razmišljala pred že tremi leti, a sem zmeraj iskala koga, ki bi mi pomagal to urejati. Pred tremi tedni pa sem doma našla veliko tamponov in vložkov in sem se odločila, da bom to izpeljala s pomočjo ali brez,« razlaga.

Najprej je o svojem projektu obvestila prijatelje preko Instagrama. Že prvi odzivi so bili nepričakovani, saj ji je pisalo ogromno znancev. 

Ker je želela projekt razširiti tudi med tiste, ki ji na Instagram profilu ne sledijo, je objavila vest o svojem projektu tudi v Facebook skupino, kjer pa je bil odziv ogromen – javilo se je 60 punc.

Knificeva razlaga, da je poslalo pakete sicer manj ljudi, kot se je sprva javilo, a paketi, ki pa jih prejme, so količinsko ogromni. Do sedaj je prejela že 20 paketov, kar nekaj pa še jih je na poti.

»Neverjetno sem zadovoljna z odzivom,« pove Neža.

Projekt so prevzeli Kralji ulice

Neža Knific se je po tem, ko je njen projekt zaživel, obrnila na Kralje ulice, ki v stopajo v direkten kontakt z brezdomkami in jim higienske izdelke tudi predajo.

Vsi, ki bi želeli pomagati ljubljanskim brezdomkam, lahko tako tampone in vložke pošljete na naslov Kraljev ulice - Pražakova ulica 6, 1000 Ljubljana.

Knificeva razlaga, da če bo izdelkov več kot pa tistih, ki jih potrebujejo, bo vstopila v stik tudi z varnimi hišami in izdelke predala njim.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice